03/11/12 23:48
(http://e-vestnik.bg/)

Как МВФ затвърди властта си в гръцката дългова криза

в. Вашингтон пост

В един прохладен ден на миналия октомври гръцкият премиер Георгиос Папандреу крачеше по червения килим на извънредната среща на върха на европейските лидери в Брюксел и се хвалеше пред репортери със “свръхчовешкия” отговор, който неговото правителство е дало на дълговата криза. В поверителните доклади от Атина обаче ръководителят на мисията на Международния валутен фонд там Пол Томсън видя друга реалност.

Гърция не е плащала на компаниите подизпълнители, за да изглажда сметките си, сочат данни. Други цифри разкриват, че правителството е финансирало всекидневните си дейности със заеми, като семейство, което плаща за храната си със заем, чийто гаранции е имуществото в дома. Гърция напредваше колебливо при изпълнение на обещанията за намаляване на държавните служители, затваряне на губещите държавни компании и прилагане на данъчните закони.

Гърция направи дълъг списък от обещания в замяна на извънредната помощ от МВФ и от европейските страни, но представители на фонда все повече усещаха, че ги мамят. След като увеличи рекордната сума за страната, фондът беше толкова затънал, че не можеше просто да се оттегли. Нито пък да продължи да харчи още пари, след като вече е изгубил една сума.

През десетилетията от създаването си след Втората световна война МВФ пое отговорността да осигурява здравето на световната икономика. Той неколкократно е спасявал нестабилни правителства и е възстановявал доверието на паникьосаните пазари, съчетавайки компетентност, която няма конкуренция, и пари от страните членки, в най-голяма степен от САЩ.

Дълговата криза, която е обхванала Европа и заплашва да унищожи икономическото възстановяване на САЩ, отправи предизвикателство към МВФ каквото никое друго сътресение преди това не е отправяло. До миналата есен, на фона на разрастването на гръцката дългова болест към по-големи европейски страни, имаше реална опасност световната икономика да се лиши от ефективен механизъм за подкрепа.

Влошаващата се ситуация в Гърция припомни травмиращия опит на МВФ от преди десетилетие с голямата програма за подпомагане на аржентинското правителство. След като това усилие се срина, вътрешните одитори на фонда установиха, че програмата е продължила доста. Стана ясно, че аржентинските власти не са спазвали условията на Фонда и са водитили политика в отделни сектори, която според МВФ е погрешна, но той се е чувствал задължен да я одобри. Аржентина продължи да получава траншове по политически съображения, а не по икономически, заключават одиторите.

Главният урок бе, че при бъдещите спасителните програми МВФ трябва да има ясна стратегия за излизане, ако местните власти откажат да изпълнят обещаните реформи.

Този материал, основаващ се на разговори с над 20 ключови служители в и извън МВФ, е сочи, че Фондът отново се е оплел в неумели спасителни усилия. Той показва освен това как МВФ под разумното ръководство на новия си ръководител Кристин Лагард в крайна сметка си възстановява контрола с по-твърда линия на поведение към Гърция и все по-практически насочена дипломация с европейските правителства.

Резултатът от тази основна промяна в МВФ се видя в новия спасителен план за Гърция, одобрен миналия месец от европейските лидери. Инициативата изисква повече от Гърция и останалите европейски страни, тя е по-малко щедра на пари от Фонда и е много по-откровена за вероятността от неуспех.

Междувременно МВФ докара Гърция до ръба на фалита и исканията му предизвикаха вълнения, съпроводени с насилие, при които центърът на Атина бе опожарен. Сега Фондът се опитва да спаси усилията за подпомагане на Гърция, които могат да се окажат решаващи за бъдещето на фонда, за оцеляването на единната европейска валута и за здравето на световната икономика.

Обречено първоначално спасяване

Томсън, който е ветеран с 30-годишен стаж в МВФ, изгражда кариерата си, раздавайки лекарството на фискалната и икономическите реформа в източното крило на Европа. Управляването на гръцката мисия обаче може да ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване