03/11/12 17:40
(http://www.klassa.bg/)

Станишев: Не мисля, че Първанов ще оглави БСП

Георги Първанов няма шанс да оглави социалистите и ако продължи да прокарва разделителни линии в БСП, просто ще слезе от политическата сцена. Това заяви вчера в Пловдив лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев. „Отдавна съм заявил, че ще се кандидатирам за председател на партията - не заради власт, а защото БСП има действително уникален шанс да се развие догодина като европейска социалистическа партия с модерна платформа и да е алтернатива на ГЕРБ“, каза Станишев. Той се съмнява дали тази възходяща тенденция в БСП ще продължи, ако лидер стане Георги Първанов, и го упрекна в непоследователност спрямо ГЕРБ. Попитан, накъде ще тръгне БСП, ако Първанов бъде избран за неин председател, Станишев отвърна: “Не мисля, че това ще се случи.” По думите му с с поведението си Първанов създава разделителни линии, но „всеки, който се е опитвал да цепи БСП, е губил и е слизал от политическата сцена”.
В Пловдив Станишев посочи, че БСП има шанс да бъде европейският ляв проект за България. Според него политиката на партията може да бъде част от противопоставянето на европейско ниво срещу консервативния подход на десницата.
Важно е да върнем европейската дискусия в България, изтъкна Станишев. Той изрази тревогата си, че страната ни все повече се изолира от европейските процеси, въпреки че те засягат живота във всяка страна.
Евродепутатът Ивайло Калфин изрази тревога от намаляващото влияние на България в ЕС. По думите му страната ни се държи, като че ли е извън ЕС, без да участва в изработването на политики и взимането на решения.
Отказвам да участвам във вътрешни брожения, коментира Калфин противопоставянето между Станишев и Първанов. Евродепутатът допълни, че
хората имат нужда от политическа сила, която да защитава интересите им, а не да ги поставя пред вътрешни проблеми.
Депутатът от Коалиция за България Румен Петков предложи БСП да насочи усилията си в 4-5 министерства и там да атакува ГЕРБ с всички сили. Според него със сигурност трябва да бъдат атакувани Министерството на финансите, на икономиката и МВР, тъй като са безхаберно и вредно управлявани.



Първанов няма да е делегат по право

Георги Първанов обяви в събота в Монтана, че ще се откаже от правото си да е делегат на конгреса като бивш председател на БСП и ще мине през ситото на избора в партийните организации. Той съобщи, че до конгреса на партията през май ще продължи обиколките си из страната, за да чуе какво мислят социалистите и в най-малките общини. Първанов потвърди намерението си да се кандидатира за лидер на БСП.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване