03/12/12 19:27
(http://www.klassa.bg/)

Гърция приключи сделката с частните инвеститори

Гърция е приключила размяната на държавни облигации с частните инвеститори. Сделката, която е част от историческото опрощаване на дълга, ще намали с около една трета задълженията на страната, съобщи АФП, позовавайки се на гръцки банков източник. „Окастрянето“ на дълга бе и едно от основните условия за отпускането на втория спасителен пакет от Европейската централна банка, Европейския съюз и Международния валутен фонд, който е на стойност 130 млрд. евро. Вчера вечерта финансовите министри на страните от еврозоната се очакваше да дадат окончателно одобрение за отпускане на новата спасителна програма за Атина. Като на 15 март се очаква и официалното решение на МВФ каква ще бъде сумата, с която ще участват в спасителния фонд на еврозоната. Директорът на фонда Кристин Лагард посочи преди дни, че става дума за 28 млрд. евро.
Според банковия източник на АФП, Централната банка на Гърция вече е изпратила официалния списък с новите облигации. На 11 април ще има и втора подобна размяна. Преди срещата на Еврогрупата германският финансов министър Волфганг Шойбле заяви в интервю за вестник „Де морхен”, че Атина може да постигне целта за намаляване на дълга до 120,5% от БВП през 2020 г., но не може да бъде изключена възможността за трети спасителен пакет.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване