03/12/12 22:21
(http://e-vestnik.bg/)

Защо харесваме нещата, които харесваме

Човешкото удоволствие съдържа и животински елемент. След разходка с кучето, аз ще се просна на дивана, а то – на кучешката си постелка. Аз ще изпия чаша студена вода, а то ще лочи от купичката си и двамата ще се почувстваме много по-добре.

Тази книга е посветена на по-загадъчните удоволствия. На някои тийнейджърки им харесва да се режат с бръснарски ножчета; някои мъже плащат доста, за да бъдат пошляпвани от проститутки. Средностатистическият американец прекарва над четири часа дневно пред телевизора. Много мъже намират мисълта за секс с девственица за изключително възбуждаща. Абстрактното изкуство се продава за милиони долари. Малките деца се наслаждават на играта с въображаеми приятели и се успокояват при допира до определени играчки. Хората намаляват, за да разгледат кървавите пътни злополуки, и гледат филми, които могат да ги разплачат.

Някои от удоволствията, които ще разгледам, са присъщи единствено на хората – например изкуството, музиката, литературата, мазохизмът и религията. Други, като храненето и секса, не са, но ще се опитам да защитя мнението, че насладата, която тези дейности доставят на хората, е коренно различна от изпитваната от другите биологични видове.

Основната ми теза е, че удоволствието е дълбинно. Важен е не светът, който сетивата ни възприемат. Насладата от определено нещо произтича по-скоро от представата, която имаме за него. Това важи за интелектуалните удоволствия, като гледането на картини и четенето на разкази, както и за тези, които изглеждат по-простички, като утоляването на глада и жаждата. Има значение кой е художникът на една картина; важно е дали един разказ е истина или измислица; питаме ес от какво месо ли е пържолата, която хапваме; в секса сме силно повлияни от това какъв мислим, че е партньорът ни в действителност.

Тази теория на удоволствието се основава на една от най-интересните идеи в когнитивните науки: твърдението, че човек се ръководи от вродената увереност, че предметите, хората и събитията притежават невидима същност, есенция, която ги прави това, което са. Експерименталните психолози твърдят, че есенциализмът е в основата на разбирането ни за физичния и социалния свят, а специалистите по еволюционна и междукултурна психология го смятат за инстинктивен и универсален. Всички ние сме родени есенциалисти.

В първа глава представям теорията на есенциализма и излагам виждането си, че с нейна помощ може да се обяснят загадъчните удоволствия на ежедневието.
Следващите шест глави са посветени на различни области. Втора и трета разглеждат храненето и секса. Четвърта глава описва привързаността ни към определени вещи от всекидневието, включително притежания на знаменитости. Пета глава е за изкуството и за други форми на творчество. Шеста и седма глава се спират на насладите на въображението. Всяка една от тях може да се чете самостоятелно. В последната глава се представя едно по-широко заключение и се коментира привлекателността на науката и религията.

Идеята на книгата е да обясни същността на удоволствието, като проследи корените и развитието му при отделните индивиди и еволюционния му произход в нашия биологичен вид. Изучаването на произхода е богат източник на прозрения. Както гласи известната мисъл на биолога Дарси Томсън, „Нещата са такива, каквито са, защото са станали такива.“ И все пак, самото споменаване на думата „еволюция“ в контекста на психологията често се приема и като сигнал за тревога, и като димна завеса, затова са нужни малко пояснения.

Да започнем с това, че „еволюирал“ не означава „резултат от адаптация“. Много значими аспекти на човешката психология са възникнали в резултат от адаптация – те съществуват и днес поради репродуктивните преимущества, които са имали за предците ни – и по-нататък в тази книга ще коментирам някои от тях. Но други характерни черти на съзнанието са странични продукти; те са, ако използваме термина, въведен от еволюционните биолози Стивън Джей ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване