03/14/12 17:32
(http://www.klassa.bg/)

22 деца и 6 възрастни загинаха в жестока катастрофа в Швейцария

Фирмата-превозвач се е ползвала с "отлична репутация", а шофьорите били добре отпочинали


Общо 28 души, сред които 22 деца, загинаха, след като белгийски автобус се заби в стена на тунел в Швейцария, съобщи Би Би Си. При катастрофата, станала в близост до границата с Италия, са ранени още 24 ученици. 10 от пътниците били холандски граждани, съобщиха властите в Амстердам, без да уточняват дали сънародниците им са сред оцелелите или не.
Групата се връщала в белгийските градове Ломел и Хеверле, където се намирали училищата им, след едноседмична ски ваканция в Алпите.
Останалата част от учениците пътували с други два автобуса, които стигнали до Белгия без проблеми.
По информация на белгийското Министерство на външните работи децата от злополучната група били на възраст около 12 години. От транспортното ведомство пък съобщиха, че фирмата-превозвач имала "отлична репутация".
"Шофьорите пристигнали в Швейцария предишната вечер. Почивали са цял ден преди да тръгнат обратно към Белгия, което изключва възможността да са седнали зад волана уморени", увери транспортният министър Мелхиор Ватле. И потвърди, че и двамата водачи са сред загиналите при удара.
От швейцарската прокуратура разкриха, че превозното средство е било чисто ново и е имало предпазни колани. В тунела, където ограничението за скоростта е 100 км/ч, автобусът се блъснал първо в дясната стена, а след това челно в бетонен зид на аварийния изход на съоръжението.
Причината за катастрофата се разследва. В спасителната операция се включиха над 200 души и осем хеликоптера. С тях ранените са били транспортирани до болници в Лозана, Берн и други швейцарски градове.
Белгийското правителство осигури два самолета, които да превозят близките на жертвите и пострадалите до мястото на трагедията.
Кралската фамилия заяви, че е "шокирана" от вестта за инцидента. Премиерът Елио ди Рупо пък определи вчерашния ден като "трагичен за цялата страна".

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване