03/14/12 01:02
(http://e-vestnik.bg/)

Катастрофа на най-модерния руски боен хеликоптер КА-52

Хеликоптерът КА-52 “Алигатор”. Снимка: от тв екрана

В понеделник в Тверска област се разби хеликоптер Ка-52 “Алигатор”, а пилотът и щурманът загинаха. Това е първата катастрофа с машина от този тип, която започна да се доставя серийно в армията едва през 2010г., а през август с холдинга “Вертолеты России” бе сключен договор за доставката на 140 хеликоптера до 2020г.

Ка-52 “Алигатор” е многоцелеви боен хеликоптер за действия във всякакво време. Той е модернизирана версия на Ка-50 “Черна акула” и според създатели и специалисти не отстъпва на американския АН-64 Apache и превъзхожда всички останали бойни вертолети от този тип.

Засега няма водеща версия на следствието, машината е напълно унищожена от падането малко след 21 часа местно време. Условията за полет са били нормални.

Издирването на хеликоптера обаче се е проточило почти 12 часа, защото не е била включена системата му от аварийни радиофарове. Руските медии обясняват, че тези устройства са част от системата за аварийно напускане на Ка-52. При проблеми тя би трябвало автоматично да откачи витлата, да катапултира членовете на екипажа и да включи радиофаровете “Комар”. Следствието тепърва ще изяснява защо екипажът не е използвал системата, като ще се анализират и данните от откритите “черни кутии”.

Останките на хеликоптера, паднал в Тверска област. Снимка: Министерство на отбраната на Русия

От военната част се изземват документи, установява се кой е готвил машината за полет и ако се окаже, че причината е техническа авария, могат да бъдат привлечени представители на конструкторите от ОАО “Камов” и производителите от ОАО “Арсениевска авиационна компания “Прогрес”.

Хеликоптерът не е бил застрахован, защото по принцип руската техника се застрахова само когато пътува за изложение в чужбина, например.

Някои военни специалисти вече коментират, че това може дасе окаже поредният пример за проблем с постъпваща на въоръжение нова техника, посочва РИА “Новости”. “През последните години при преминаването към серийно производство на авиационна техника и при масовите доставки за армията изниква сериозен въпрос за качеството на тези самолети и вертолети. Тези проблеми безусловно ще бъдат преодолени от руския военно-промишлен комплекс, но сега, в преходния етап, те са много сериозни”, казва Константин Макиенко, зам.-директор на Центъра за анализ на стратегии и технологии. “Разбира се, има проблем и с подготовката на пилотите, която след разпадането на СССР значително понижи качеството си, но това не важи за авиационния център в Торжка, където работят изключително опитни пилоти.”

След инцидента полетите с Ка-52 не са спирани, което се тълкува като сигнал, че проблемът не е технически.

От в. “Дневник

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване