03/14/12 18:01
(http://www.klassa.bg/)

Предлагаме на Катар проекти за 300 млн. евро

България е готова да предложи на катарски инвестиционни фондове проекти за 300 млн. евро. Това стана ясно по време на официалното посещение на нашата правителствена делегация в Доха, водена от премиера Бойко Борисов. Катар е страна с 500 000 жители, която сама по себе си не би могла да представлява пазар за български стоки и услуги, но има три специфики, които я правят интересен икономически партньор на България, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, който участва в делегацията. Първата е амбицията на Катар, съчетана с икономическа мощ, да има присъствие във всички страни от региона на Северна Африка и Близкия изток. Така че Катар може да се разглежда като своеобразен разпределителен център за инвестиции и бизнес. Втората причина е, че Катар сам по себе си е много сериозен източник на инвестиции – 46 млрд. долара за миналата година - и всяка страна търси начин да привлече интереса към себе си. И третата особеност – икономическите структури в арабската държава са в голяма степен централизирани и решенията за големи икономически проекти се взимат от ограничен кръг икономически субекти. Остава интересът ни за доставка на втечнен природен газ от Катар през терминал в Гърция или Турция. Този проект има потенциал да се превърне в регионален за няколко страни от Югоизточна Европа, включително и с подкрепата на ЕС, каза още Трайков.
Катарският бизнес се интересува от мащабни проекти, които съчетават висококатегориен туризъм, изграждане на инфраструктура и земеделие. С държавния инвестиционен фонд на Катар „Катари Диар“ и с „Катари холдинг“ българската делегация ще предложи за обсъждане проекти, свързани с изграждане на индустриална зона и интермодален парк в Русе, икономическа зона София-Божурище, индустриален и логистичен парк в Бургас, Плевен и София и голям проект в земеделието. Държавата създаде условия за реализация на инвестиционни намерения между двете страни. Регистрирането е съвместно дружество между Държавния инвестиционен фонд на Катар (Qatar investment Authority) и „Национална компания индустриални зони” ЕАД с капитал 500 млн.щ.д. То е готово да започне работа във всеки момент, в който има конкретен проект, заяви Трайков. Дружеството ще подкрепя инвестиционни проекти в сферата на финансовите услуги, туризма, селското стопанство и недвижимите имоти. Министър Трайков се срещна с мениджмънта на „Катар 2022“, които организират изграждането на обектите за Световното първенство по футбол, чийто домакин ще е Катар през 2022 г. Днес Трайков ще разговаря с министъра на бизнеса и търговията шейх Ясим бин Абдулазис бин Хамад ал Тани, както и с мениджмънта на „Катари Диар“ и „Катари холдинг“.
Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски представи пред Българо-катарския бизнес форум възможностите за концесиониране на български летища и пристанища. Обекти, които могат да бъдат развивани чрез концесия, са летищата в София, Балчик, Пловдив, Горна Оряховица, както и части от пристанищата във Варна и Русе, посочи Ивайло Московски. Той добави, че Стратегията за развитие на гражданските летища, пристанищата за публичен транспорт от национално значение и железопътни гари в България чрез механизмите на концесия, предвижда привличане на частния сектор в изграждането, развитието и управлението на големи транспорти обекти. По думите му използването на опита на частния сектор ще привлече иновативни технологични решения, ще подобри качеството на обслужването и ще доведе до увеличаване на пътниците и товарите, обслужвани от големите транспортни обекти в България.
По време на посещението българският премиер Бойко Борисов е предложил на катарския си колега шейх Хамад бин Джасим бин Джабр ал Тани катарски инвестиции да се включат в няколко инфраструктурни проекти като възстановяването на летището в Балчик. До 3-4 месеца се очаква катарският премиер да посети България и да се финализират решенията по обсъжданите днес инфраструктурни проекти.
Катар проявява интерес към отглеждането и внос на български агнета и производство на месо. Това обяви председателят на държавната компания "Хасад фууд" Насър Мохамед ал Фухаид ал Хаджири по време на среща с министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов. Освен това Катар иска да развива зърнопроизводство в България и най-вече пшеница, ечемик и царевица, заяви Насър ал Хаджири. Отглеждането на зърнени култури да бъде близо до пристанища, за да се изнася. "Хасад фууд" е държавна компания, която е създадена от Катарския инвестиционен фонд. Катар може да вземат под аренда държавни земи в България и да се купуват от частни собственици, каза председателят на "Хасад фууд". Той допълни, че работят по този начин вече с Грузия и в момента обмислят да влязат и в Румъния. Министър Найденов обясни, че в България има над 30 млн. дка обработваема земя. Има доста държавни пасища, което е предпоставка за развитие на животновъдството. Нужни са ни инвестиции в животновъдството, допълни министър Найденов. Той представи още възможностите за производство на розово масло, птицевъдството, аквакултури, логистичен център за производство на плодове и зеленчуци в Пазарджик. Също за инвестиране в държавното дружество "Врана", към което има 1500 дка земя, оранжерии и ферми.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване