03/14/12 18:27
(http://www.klassa.bg/)

Природният газ поевтинява с повече източници за доставка

Цените на природния газ и парното у нас могат да паднат, ако страната ни успее да получи природен газ от други източници, коментира вчера председателят на Българския енергиен форум Иван Хиновски пред радио „Фокус“. Той обясни, че столичната топлофикация би могла да получава по-евтин природен газ от друг доставчик. Проблемът е, че този доставчик не може да транспортира суровината до столичното парно. Според него преносът на газ в страната не е либерализиран. Единствено чрез либерализацията може да се намалят цените, добави още Хиновски.
Изграждането на газовата връзка с Турция трябва да е най-важният за страната ни проект в момента. Той реално може да осигури енергийна независимост, твърди експертът. По една такава връзка може да получаваме газ от Египет, Сирия и Азербайджан. Според него реверсивната връзка може да бъде изградена за около 2 г.
По повод на големите енергийни проекти председателят на БЕФ обясни, че газопроводът „Набуко“ може да се построи, ако за него има газ. Страната ни може да спечели и от изграждането на газопровода „Южен поток“, но е добре да се прецени кой от двата проекта е приоритетен за нас, защото са много скъпи.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване