03/14/12 18:18
(http://www.klassa.bg/)

Сондажите за шистов газ и земетресенията имат връзка

Има пряка връзка между сондажите за шистов газ и земетресенията, обясни Антони Грейлинг, директор на департамента "Климатични промени и общини" в Държавната агенция за защита на околната среда на Англия и Уелс, цитиран от БТА. Той обясни, че изводите са направени след извършени сондажи в областта Ланкашир. Това е и причината, макар и да няма формален мораториум, във Великобритания в момента проучвания по метода на хидрофракинга да не се извършват, каза Грейлинг. Британското правителство е
назначило независимо проучване за сеизмичната активност, което да установи рисковете от земетресения при така наречения хидрофракинг и да предложи начини за минимализиране и овладяване на тези рискове. В момента не се издават нови разрешителни за развитие на проучвания за шистов газ.
Вярваме, че можем да правим проучвания за наличието на шистов газ, като управляваме рисковете за околната среда, посочи още експертът. Според него е възможно да се намери технология, с която да се преодолее и образуването на земетресения от хидрофракинга. Според него рисковете в никакъв случай не трябва да се подценяват. Добивът на шистов газ може и да има бъдеще, но за да се знае със сигурност, трябва да се направят необходимите проучвания, обясни още Грейлинг.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване