03/16/12 22:10
(http://e-vestnik.bg/)

Две нови партии се борят за доверието на гърците

Общественост и партии в Гърция са дълбоко разединени. От едната страна на барикадата са “привържениците на меморандумите за заемите, а от другата - противници на тези меморандуми”.

Официалното съобщение за създаването на партия на Лука Кацели и Харис Кастанидис двама бивши министри, отстранени от социалистическата партия ПАСОК заради отказа им да подкрепят споразумението за втория заем , както и предхождащото създаване на партия от страна на Панос Каменос отстранен от другата партия Нова демокрация възстановиха една позатихнала аномалия на политическата сцена в страната.

На този фон безпрецедентните насилствени промени, извършени в мирно време по отношение орязването на доходите и понижаването на жизнения стандарт на гърците, резултат от меморандумите на правителствата на страната с ЕС и МВФ, независимо от това дали те се харесват или не, тласкат към ситуация, в която разделителната линия в гръцкото общество днес се свежда до това дали някой е “за” или “против” тези меморандуми. Тази разделителна линия преминава и през всички партии и буквално ги разбива.

Неотдавнашното отстраняване на 43 депутати от двете партии ПАСОК и Нова демокрация, заради това, че гласуваха против меморандумите, показва колко дестабилизиращо действа на съществуващата политическа система това наслоило се противоречие в гръцкото общество спрямо политиката, продиктувана от тези меморандуми.

Първоначалното противопоставяне на лидера на консерваторите Андонис Самарас на тази политика, която бе съзвучие с тактиката на левицата, постави в известна изолация другите две парламентарни сили - ПАСОК и ЛАОС, и очерта като съсипващо доминирането на лагера на противниците на меморандумите на парламентарните избори, когато и да са те.

Преминаването обаче на Самарас и на неговата партия Нова демокрация от другата страна на барикадата - в лагера на привържениците на меморандумите през ноември, и сформирането на коалиционното правителство на премиера Лукас Пападимос, промениха тотално политическия декор.

Съвместното управление на ПАСОК и Нова демокрация и очертаващото се като твърде вероятно продължаване на тази линия след изборите, вече прави сигурно доминирането на лагера на привържениците на меморандумите на предстоящите избори, макар че и двете политически сили ще получат много по-слабо парламентарно мнозинство. Едва ли от 250-те депутати, които имаха ПАСОК и Нова демокрация след изборите през 2009 г., те сега ще успеят да съберат общо 180 депутати. А това означава загуба на 70 места в парламента.

В същото време това сходство между двете партии - ПАСОК и Нова демокрация, роди нов проблем. Към стотиците хиляди гласоподаватели на ПАСОК, които казаха “не” на меморандумите и оттеглиха подкрепата си за управляващата партия, се присъединиха хиляди противници на меморандумите - избиратели на Нова демокрация, в резултат на което всички те в момента са политически неангажирани.

Може да се каже, че цари пълен политически хаос. Повечето от тези избиратели, разбира се, биха гласували за своите партии, противопоставяйки се на тяхната линия. Други от тях биха гравитирали към други партии и най-вече към левицата, а трети не биха гласували и биха останали вкъщи.

В известен смисъл двете новосъздадени партии предлагат избор и решения. Панос Каменос създаде своя партия, противопоставяща се на меморандумите, която е в политическото пространство на Нова демокрация. Към нея се присъединиха още осем “отлюспени” депутати, като в скоро време те може да станат и десет и да образуват самостоятелна парламентарна група. А това прави лесен самостоятелния достъп на новата партия до парламента и след изборите. Твърде възможно е тази партия да прескочи значително задължителния праг от три процента за влизане в парламента.

Наред с това създаването на партия от страна на Лука Кацели и Харис Кастанидис бивши министри от ПАСОК , в чийто редици намериха място седем действащи депутати, “отлюспени” от социалистите, дава възможност към нея да се присъединят недоволни от меморандумите гласоподователи на правителствената партия. Твърде вероятно е и те да ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване