03/16/12 02:53
(http://e-vestnik.bg/)

Защо Бойко вдигна скоростта на 140 км в час? Никой не позна - заради Валентин Златев

Как правителството подпомага „Лукойл”, като се прави, че уж го притиска

Вагит Алекперов, шеф на “Лукойл”, кметът Борисов, Валентин Златев, шеф на “Лукойл”-България откриват бензиностанция 2005 г. Снимка: от книгата “В сянката на Борисов”

Правителството прати в парламента поправки за Закона за пътищата, според които максималната скорост по магистралите ще стане 140 км в час, същевременно се вдига скоростта и по т. нар. високоскоростни пътища на 120 км в час.

Всичката Мара втасала.

При толкова много очаквани и изостанали реформи в държавата, при непоносими цени на горивата, правителството на Борисов се захваща със скоростта по пътищата. Не е ли странно?

Обяснението е по-просто, отколкото изглежда.

В Западна Европа, още от 70-те години, когато страните износителки на петрол предизвикаха първата криза за гориво, максималните и препоръчителните скорости за движение по пътищата се съобразяват основно с разхода на колите, а не с безопасността.

В повечето европейски страни ограниченията на магистралите са 120 км в час, а в някои страни - 130 км в час. В емблематичната Германия, за която казват, че нямало ограничения на скоростта по магистралите, всъщност нещата седят така - от 13 000 км магистрали, на 7000 няма ограничение, но има табела с препоръчителна скорост - 130 км в час. На останалите ограничението е 130 км в час. И дисциплинираният германец спазва дори препоръчителната скорост. България се явява авангардист в ЕС с новото ограничение 140 км в час.

Някои обясняваха повишението на максималната разрешена скорост с манталитета на премиера, който е джиткал Бургас - София, като шеф на фирмата орханяваща „Лукойл” - Нефтохим - Бургас и си е мечтал за по-добри времена, когато ще прехвърча по-бързо. Това е и мечтата на средната мутра у нас - да профучи за 3 часа до „Какао Бийч” на Слънчев бряг, и да легне там сред силиконовите цици. Уви, това обяснение може и да съдържа някои верни наблюдения, но не е причина за повишената скорост.

Според най-груби изчисления, като се отчете движението по магистрали и др. пътища, при сегашното състояние на автомобилния парк, по-високата максимална скорост ще повиши средния разход на гориво на автомобил с около 7%, изчисляват експерти.

Практиката показва, че когато ограничението е 130 км в час, шофьорите по правило превишават с 10-15 км в час, а има и състезатели, които се движат по магистрали с по 160-180 км в час. При новото по-високо ограничение на магистрала, колите ще влязат в други обороти и друг режим на харчене на гориво, което ще се отрази пряко и положително на джоба на премиерския приятел Валентин Златев, шеф на „Лукойл” - България.

Дори онези коли, които не могат да се движат със 140 км в час, ще са принудени да форсират и да забързват, защото ги притискат отзад при задминаване (в България средната възраст на автомобилния парк е около 15 години, тези коли имат повишен разход).

Това е простото обяснение за внезапната реформа за движението по пътищата. Дали ще признае или ще отрече за този замисъл премиерът Борисов, е без значение. Реалният ефект е - по-големи печалби за „Лукойл”. Нито една медия не написа за това и не зададе въпроси на премиера. По правило днес повечето медии обслужват правителството и от тях не можеш да чуеш неудобни въпроси или разследвания.

Както се видя, разиграният през лятото театър с отнемането на лиценза на рафинерията на „Лукойл” само създаде погрешно впечатление, че премиерът Борисов е безкомпромисен и към своите приятели (и той, и Валентин Златев публично са признавали многократно, че са близки). Въпреки целият шум за отнетия лиценз, интересите на „Лукойл” не бяха засегнати с нищо, а сега правителството им поднася подарък - увеличено потребление на горива.

Това не е първият ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване