03/16/12 22:01
(http://e-vestnik.bg/)

Защо Иран доставя оръжие на йеменски бунтовници

Ерик Шмит, Робърт Уърт

Йеменски войници арестуват заподозрян терорист на границата със Саудитска Арабия. Снимка: емптикуортър

През последните няколко месеца Иран изглежда е увеличил политическите си контакти и оръжейни доставки за бунтовници и други политически лица в Йемен като част от растящи усилия да разшири влиянието си в Близкия изток, казват американски военни и разузнавателни източници.

Ирански контрабандисти, подкрепени от Бригадите Ал Кудс, елитно оперативно поделение на иранския Корпус на революционните гвардейци, използват малки плавателни съдове за превоз на автомати “Калашников”, гранатомети и други оръжия, за да заменят използваните от бунтовници по-стари оръжия, каза високопоставен американски представител.

Използвайки предоставени от американците прехванати телефонни разговори между контрабандистите и Бригадите Ал Кудс, йеменската и индийската брегова охрана заловиха някои пратки, казаха американският източник и един индийски официален представител.

Мащабите на иранската замесеност остават неясни, а някои йеменски официални лица и анализатори остават скептични доколко такива оръжейни пратки оказват някакво влияние, като се позовават на отдавнашните съмнителни обвинения на регионалния враг на Иран Саудитска Арабия и саудитски съюзници в Йемен.

Американски официални лица, които понякога отхвърляха тези обвинения като пропаганда, сега обаче казват, че изглежда има поне в някаква степен материална подкрепа от иранците.

По-рано тази година Иран се опита да изпрати на Йемен материали за производство на взривни устройства, заяви високопоставен представител на йеменските служби за сигурност. Материалите били превозвани с товарни кораби от Турция и Египет до Аден.

Товарът бил предназначен за йеменски бизнесмени, свързани с бунтовниците, известни като Хути, но бил прехванат от правителството, каза йеменският източник. Американски официални представители казаха, че Иран доставил същите материали за смъртоносни крайпътни бомби на бунтовниците в Ирак по време на най-тежкия период на насилието там. Иран винаги е отхвърлял това обвинение.

“Иран наистина се опитва да играе голяма роля в Йемен сега”, каза йеменският официален представител в офиса си в столицата Сана.

Американски официални лица казват, че иранската помощ за Йемен - относително малък, но постоянен поток от автомати, гранатомети, материали за направа на бомби и милиони долари в брой - е като типа оръжия и обучение, които Бригадите Ал Кудс осигуряват на правителството на Башар Асад в Сирия.

Тази помощ отразява и по-обхватна кампания, включваща, според американците, неуспешен заговор за убийството на саудитския посланик в САЩ през октомври и това, което изглежда са били координирани ирански нападения над израелски дипломати в Индия и Грузия по-рано тази година. Иран отрече да е играл роля в тези нападения.

“Те на практика водят сенчеста война ден след ден”, заяви ръководителят на Централното командване на САЩ генерал Джеймс Матис на изслушване в Сената миналата седмица.

“Те полагат сериозни усилия да задържат Асад на власт”, каза той и обясни, че освен оръжията и десетките инструктори от Ал Кудс и ирански разузнавачи, Иран доставя на сирийските служби за сигурност електронни подслушвателни устройства, за да им помогне да засекат опозиционните мрежи.

В началото на януари командирът на Ал Кудс Касим Сулеймани посети Дамаск, което породи подозрения, че Иран дава съвети на Асад как да смаже бунта, казаха представители на американското разузнаване. “Свидетели сме на много по-агресивни ирански усилия за участие в редица области и дейности”, каза в неотдавнашно интервю съветникът на президента Обама за борбата с тероризма Джон Бренан.

Властите в Азербайджан съобщиха вчера, че са арестували 22 азерски граждани по подозрение, че шпионират за иранските Гвардейци на революцията и заговорничат да нападат посолствата на САЩ и Израел и британската петролна компания “Бритиш петролиъм”, съобщи Ройтерс, цитирайки азербайджанското министерство на националната сигурност.

Според анализатори Йемен може да е от голяма полза при всяко усилие на Иран да отвърне на израелско нападение над ирански ядрени обекти. Дългогодишният президент на страната Али Абдула Салех формално напусна поста си по-рано тази година ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване