03/16/12 02:28
(http://e-vestnik.bg/)

Хиляди сирийци бягат в Турция

Ройтерс

Сирийските бежанци се появяват тихо в късната сутрешна мъгла, първо един по един, след това на групи по петима или повече, настанявайки се на влажната трева точно зад бодливата телена ограда, която разделя родината им от Турция.

В рамките на час до стотина души, повечето от които жени, носещи бебета или водещи малки деца, седнаха струпани на едно място, грабнали малкото вещи, които са могли да пренесат през хълмовете, и зачакаха търпеливо турската армия да пристигне преди да преминат границата и да бъдат регистрирани, а след това да бъдат транспортирани до лагерите.

Бежанците са от Килли, село, което се намира само на няколко километра от турската граница в сирийската провинция Идлиб, нова гореща точка за жестоките репресии на президента Башар Асад и неговата армия срещу антиправителствените демонстранти.

Те бомбардират Идлиб. Бомбардират града. Имат танкове и ракети, изкрещя през оградата един от бежанците Абдул Самад. Бунтовниците дойдоха и казаха: “Армията се готви да удари селото ви тази нощ. Бягайте. И така дойдохме тук”, каза Самад, облечен в традиционна черна дреха. Ние няма да се върнем, докато Асад не си тръгне, каза още бежанецът.

В Идлиб очевидно се увеличи насилието през последните няколко седмици и от страна на сирийските сили и от дезертьорите. Активистите от опозицията заявиха, че армията е убила десетки хора в град Идлиб във вторник, докато бунтовниците са убили десет войници от армията.

Докато Самад крещи през оградата, равномерен поток от новопристигащи бежанци се появява от мъглата. Водачи, прекарващи хората през границата, помагат на възрастна жена да слезе от хилав кон преди да се върнат в мъглата, за да доведат други бежанци.

Малки момиченца на възраст не повече от шест или седем години, тичат наоколо и събират пурпурни цветя, докато група от по-големи момчета седят и играят на карти, сякаш чакат в салон за заминаване.

Забелязвайки подходяща възможност един човек изважда комплект малки колонки и започва да пуска песни срещу Асад. Той увеличава звука им, докато евтините колонки не започват да пращят.

Малък отвор в бодливата телена ограда, която маркира тази част от границата в турския окръг Хатай, сега служи като един от няколкото пунктове за преминаване за сирийците, бягащи от насилието. Те идват, въпреки че пътуването им до Турция е изпълнено с опасности.

Правозащитната организация Хюмън райтс уоч казва, че сирийските сили са поставили мини близо до границите с Ливан и Турция по маршрутите за бягство.

Билал Абдул Рахим, новопристигнал бежанец от северния сирийски град Джиср ал Шугур, каза, че е видял мини по границата, когато преминал преди шест дни. Те искат да спрат бягството ни, посочи той.

Журналист от Ройтерс изброи около стотина души, чакащи да преминат през оградата в тази част от границата само на пет минути ходене пеш от турското село Кавалджък. През последните няколко седмици броят на сирийците, навлизащи ежедневно в Турция се увеличи над шест пъти, като сега в Турция навлизат от 200 до 300 души всеки ден, казаха турски представители.

В момента има около 13 хиляди регистрирани сирийски бежанци, които живеят в палаткови лагери в Хатай, а около две хиляди други нерегистрирани сирийци са отседнали при роднини и приятели в селата и градовете наоколо.
ООН заяви във вторник, че около 30 хиляди бежанци са избягали от Сирия след началото на конфликта преди година, докато същевременно се смята, че стотици хиляди сирийци са били принудени да напуснат домовете си и да отидат на друго място в самата Сирия.

Турция се опасява от голяма вълна от бежанци, подобно на десетките хиляди, които навлязоха от Ирак по време на войната през 1991 година в Персийския залив. Анкара сигнализира, че поток от бежанци е един от факторите, който може да ускори усилията за ...

Публикувана на 03/16/12 02:28 http://e-vestnik.bg/14197/hilyadi-siriytsi-byagat-v-turtsiya/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване