03/17/12 08:35
(http://www.klassa.bg/)

„Двойният Елвис” от Анди Уорхол се продава за 50 млн. долара

Картина на Анди Уорхол, изобразяваща певеца Елвис Пресли може да достигне цена от 50 млн. долара (£ 31.7 млн), на търг в Ню Йорк през май.
Представител на Sotheby заяви, че „Двойният Елвис” "е въплъщение на манията на певеца за слава, популярност, и обществено признание".

Картината, в размер на човешки ръст, е едно от 22-те произведения на Уорхол, посветени на певеца. Тя ще бъде показана в Лондон, Лос Анджелис и Хонг Конг преди продажбата.

Осем картини, изобразяващи Елвис бяха продадени за $ 100 млн. (£ 63,5 млн) на частна продажба през 2008 г..

Най-високата сума, платена на търг за картина Уорхол е за таблото „Green Car Crash”, която беше купена за 71,7 млн долара (£ 45.5 млн) през 2007 г..

"Кинематографично качество"


На таблото, Пресли е облечен като въоръжен каубой, а „двойният” в заглавието се отнася до сенчестият образ на певеца, изобразен в същата поза.
Картината е била показана за първи път, заедно с други произведения на изкуството от серията в галерията Ferus, в Лос Анджелис, през 1963.
Таблата обогатяват галерията, напомняйки за старите филми. Те са наситени с "усещане за движение, което придава кинематично качество на изображенията", " считат от Сотбис.
Представителят на аукционната къща заяви, че серията Елвис отбеляза повратна точка в кариерата на Уорхол ", в която той прави преход от зрител на филми към произвеждащ филми".
Девет, от 22-те работи в серията посветена на Елвис, се съхраняват в музейни сбирки.
/BBC/

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване