03/18/12 15:35
(http://www.klassa.bg/)

Делян Добрев: Реакторът за АЕЦ „Белене“ работи в Русия

Реакторът за първия блок на АЕЦ "Белене" вече е изработен и работи в централа в Русия, заяви вчера пред БНР соченият за бъдещ министър на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Той обясни, че всички разходи по тестовете на реактора се правят за сметка на държавната НЕК. „Много малко пари взехме за това, което дадохме“, заяви Добрев. По думите му правителството отново е в тежка ситуация, защото има конкурс за довършване на блоковете, получена оферта за строителство на нова централа и е взето решение за параметрите по сделка за строителство на обект, без да се знае неговата цена.
От руската „Атомстройекспорт“ обясниха, че реакторът за първия блок на АЕЦ „Белене“, произведен от Ижорските заводи, вече се тества и в средата на април ще бъде готов за транспортиране в България. Възложител на заданието е НЕК, като представители на компанията са наблюдавали целия технологичен процес по изграждането на блока. От руската страна обаче са спрели изграждането на новото оборудване, докато България не реши как ще се развива проектът.
Добрев добави, че за да се вземе решение какво да се прави с проекта, трябва HSBC да представи данните от финансовия анализ и фактите да се представят пред обществото. Очаква се анализът на банката да бъде готов до месец. В него ще е записано дали в региона ще се търси електроенергия от новата централа и колко би струвала тя. Ако страната ни няма печалба от този проект или електроенергията се продава прекалено скъпо, то инвестицията се обезсмисля, коментира Добрев.
Според министъра съществува и вариант реакторът да бъде монтиран на площадката на АЕЦ „Козлодуй“, но за страната ни е най-важно да има диверсификация. В петък премиерът Бойко Борисов обяви пред БНТ, че визитата на бившия мнистър Трайчо Трайков в Москва е имала за цел да обясни на руската страна, че България иска да използва реактора за АЕЦ „Белене“ на площадката на Козлодуй.
Вчера Борисов заяви, че шансовете Русия да се превърне в енергиен партньор на България чрез АЕЦ "Белене" са нулеви. Пред ТВ7 той обяви, че носи лична отговорност за окончателното решение по темата.
Задължително е този реактор да бъде на площадката на АЕЦ "Белене", коментира пред БНР Йордан Костадинов, който е бивш шеф на централата край Козлодуй. Предстои да се вземе решение за увеличаване ресурса на 5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй". Това е много важен въпрос. От това къде ще отиде реакторът, който се прави за АЕЦ "Белене", зависи бъдещето на ядрената енергетика. На път сме да сложим кръст на нашата ядрена енергетика, подчерта Костадинов. Той прогнозира, че след 10 - 15 г. може би ще плащаме една от най-скъпите енергии в Европа.
До края на годината се очаква да се направи и първата копка на газовата връзка с Гърция, каза още Добрев. По план газопроводът между Стара Загора и Комотини трябва да бъде завършен до края на 2013 г. Министърът добави, че в най-напреднала фаза е изграждането на интерконектора с Румъния, а за тръбата до Сърбия предстои да се прави предпроектно проучване. Добрев подчерта, че подкрепя създаването на парламентарна комисия за шистовия газ, която да оцени възможностите при проучване на този вид газ. Очаква се до седмица да бъде създадена такава комисия и темата да бъде дискутирана отново.
Ако се стигне до отнемане на концесията от ГОРУБСО - Мадан, то хората там ще останат без работа за няколко месеца. Формално страната ни се намира в икономически растеж. Трябва да се обърне много повече внимание на икономиката, на малките и средните предприятия, каза още министърът. Надявам се още тази година да имаме 3% растеж, следващата година 5% би било чудесно, добави Добрев.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване