03/18/12 22:29
(http://e-vestnik.bg/)

Защо Вацлавският площад в Прага се превърна в пазар на дрога

Франс прес

Доброволци от “Сананим” събират спринцовки на Вацлавския площад. Снимка: официален сайт

Историческият Вацлавски площад в чешката столица, на който беше извършена Нежната революция, свалила комунистическия режим, се е превърнал в свърталище на наркомани, подхранващо престъпността на централната пражка улица, опасана от скъпи жилищни сгради, луксозни магазини и хотели висша категория.

“Чупката, мръсен наркоман! Да не съм те видял повече тука!”, вика полицай, посягайки към палката си. Без да каже и дума пристрастеният към спринцовката си тръгва.

“Ако говорим за пазар на наркотици, Вацлавският площад няма равен в Чехия, а и в цяла Източна Европа”, казва Алеш Термер от “Сананим” - неправителствена организация, която раздава спринцовки на пристрастени наркомани. “Нашите доброволци са тук по четири часа дневно и всеки път влизат в контакт с около 150 наркомани - основно, за да ги снабдяват с чисти спринцовки”, обяснява той.

Площадът, на който доминира внушителната сграда на Националния музей и конната статуя на покровителя на страна Свети Вацлав (907-935 г.), и който наричат “Пражкия Шан-з-Елизе”, е свято място за чехите, които се стичат тук спонтанно в решаващи моменти в историята си. Точно тук избухват сраженията със съветските танкове през 1968 г. и мирните демонстрации по време на Нежната революция, сложила край на комунистическия режим през 1989 г.

Заобиколено от великолепни фасади на четиризвездни хотели, банки, търговски центрове и луксозни ресторанти, това място, което било конски пазар през средновековието, се е превърнало в основен кръстопът на дрогата в страната. “Наркоманите се разхождат свободно между минувачите, купуват си и употребяват наркотици. Същевременно те извършват дребни кражби, за да си осигурят пари за ежедневната доза. Това разбира се вбесява търговците”, обяснява Термер.

В страната с 10,5 милиона население броят на пристрастените наркомани се изчислява на около 30 000 души, като около една трета от тях живеят в Прага. Цифрата е относително постоянна след “подема” в употребата на наркотични средства в началото на 90-те години на миналия век, с края на комунистическия режим.

Облечени в анораци с надпис “Програми на терен”, доброволците на “Сананим” идват всеки ден на “Вацлавски намести” (Вацлавския площад). “Вацлавак”, както го наричат разговорно хората, винаги е бил средище на този вид хора, но “сцената” никога не е била толкова голяма, отбелязва Термер.

Двете му колежки Петра и Светлана влачат малък жълт контейнер за събиране на използвани игли и тежък черен куфар с чисти спринцовки, санитарни материали и информационни брошури за превенция на наркоманията с адреси на различни медико-социални служби. Още с появата на тримата на павирания тротоар, отляво и отдясно започват да прииждат наркомани, които бързат да застанат пред тях.

“Не се стремим да ги убедим да спрат да се дрогират. Задачата ни е да предпазим тези хора от болести като СПИН или хепатит С”, обяснява Термер. “Оттук идва известното неразбиране, което срещаме: полицията ни обвинява понякога, че сме отговорни за тази концентрация на наркомани”, казва със съжаление той.

Ясно е, че това място представлява интерес за наркоманите и дилърите. Те са тук защото “Сананим” заменя спринцовки”, отбелязва Лудвик Клема от общинската полиция. Репутацията на тази туристическа забележителност е опетнена и от проституцията, хазартните игри, джебчиите или непочтените таксиджии.

А кметството на Прага, загрижено да съхрани туристическата манна, би искало да се справи с проблема. Ситуацията изисква спешно решение, подчертава Тереза Красенска, говорителка на пражката община, създала работна група, която да подготви преустройство на “Вацлавски намести”.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване