03/18/12 18:35
(http://www.klassa.bg/)

Премиерът: Младенов се справи прекрасно в Катар

Николай Младенов се справи прекрасно. За два дни имах две срещи с емира и две - с министър-председателя на Катар, който е може би най-влиятелният човек в Персийския залив. Това коментира вчера пред TV 7 премиерът Бойко Борисов. Той се обади по телефона в студиото, за да внесе яснота кой носи отговорност за проваления бизнес форум в Катар и защо освобождава икономическия министър Трайчо Трайков.
В няколко свои медийни изяви от петък насам Трайчо Трайков отрече да има каквато и да е вина за форума, на който не дойде нито един катарски бизнесмен, и подчерта, че организацията е правена от МВнР, а отговорността е на министъра на външните работи Николай Младенов.
Пред TV 7 Борисов отрече категорично да му е оказван натиск отвън, за да освободи Трайков, както и Николай Младенов да се ползва с някакви привилегии.
„Години наред съм толерирал Трайчо Трайков. Дори, ако си спомняте, казах, че 2012-а е годината на Трайков, на растежа. Стана обаче март, септември-октомври ли да чакам“, каза премиерът.
В този ред на мисли Борисов уточни, че капката, която е преляла, е мудността на работата в Министерството на икономиката. Борисов допълни също, че няма как Трайчо Трайков да не носи отговорност за проваления бизнес форум в Катар, защото събитието все пак е било в неговия ресор.
Много неща започнахме да правим с Трайчо Трайков в може би най-тежкото министерство - енергетика, икономика, туризъм, обобщи Борисов. Той допълни, че по много теми в икономиката е допуснато голямо изоставане, дори нямало разлика в темповете на работа на предишния кабинет и на сегашния.
Темпото, с което работим, е такова, че за един мандат трябва да направим повече неща, отколкото другите са направили за два или три мандата, а това не се случи в министерството на Трайков, каза още министър-председателят.
Единственият правилен ход е да се смени някой, който не си върши работата. Така Борисов мотивира освобождаването на икономическия и на здравния министър, решено часове след завръщането на правителствената делегация от Катар. Премиерът обясни и защо предлаганите нови министри са на по 33 години – защото, ако сложел стари, те ще са от Държавна сигурност.
„Ако са стари, ще са от ДС. В случая моите поне не могат да се упрекнат в това. Освен това, виждате, всички са завършили в Америка, във Франция, в Англия. Имат по две-три висши образования. Те са добре подготвени млади хора“, обобщи Борисов.



Не може производителите да вдигат цени за благодарност

Не съм ходил по магазините. За това имам достатъчно хора, които да отидат и да намалят цената на яйцата с 0,15 - 0,20 лв., обясни вчера пред TV 7 премиерът Бойко Борисов. Той бе категоричен, че производители, които получават субсидии от държавата всяка година, нямат право „за благодарност“ да вдигат цените нито на яйцата по Великден, нито на агнешкото, нито на рибата по Никулден.
Във веригите можем да проследим цената от производителя по фактура до цената във веригата. И тази разлика, ако е голяма, има агенти, които трябва да се справят, каза министър-председателят. Той се закани, че правителството може да вземе решение догодина да даде парите за субсидии в други области като науката, спорта, културата.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване