03/18/12 18:41
(http://www.klassa.bg/)

Пролетното почистване на кабинета започна с двама министри

В четвъртък около 21, часове след завръщането на правителствената делегация, бе съобщено, че Изпълнителното бюро на ГЕРБ е препоръчало на Бойко Борисов да приеме оставките на министъра на здравеопазването д-р Стефан Константинов и на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.
В оттеглянето на здравния министър нямаше изненада, тъй като в последния месец секторът се тресеше от скандали: за милионите, раздадени като бонуси в НЗОК и МЗ; за шоковото поскъпване на лекарства; за „тавана“ на парите за лечение на деца в чужбина. Министър Константинов бе привикан да дава обяснения в парламентарната здравна комисия, където пролича, че той не намира общ език както с депутатите, така и със здравната каса.
В петък Бойко Борисов лаконично обясни: “Трудно приех оставката на здравния минитър Стефан Константинов, защото той е честен човек с добри идеи. Но за година и половина той си остана само с идеите, така и не разбра, че идеите се реализират от институциите“.
По думите на Борисов д-р Константинов се изпокарал с всички и накрая премиерът останал единственият му фен.
Не така гладко мина оставката на Трайков. Около 10 часа след оповестяването й премиерът Борисов разясняваше своята гледна точка пред БНТ 1, вицепремиерът Цветанов – пред bTV, външният министър Младенов – пред TV 7, а самият Трайков изненадващо се появи в парламента.
Борисов каза, че капката е преляла заради проваления бизнес форум в Катар, където Трайков се пекъл на плажа, а Младенов – на бавен огън.
Трайков каза, че МВнР е държало да организира бизнес форума и той лично имал поне 100 свидетели, че е бил в залата сред българските бизнесмени, а не на плажа. Трайков обясни, че вината е на МВнР, защото Николай Младенов не се съобразил със скептицизма му за организирането на подобен форум. На Борисов му била представена интерпретация, според която именно Трайков носи цялата вина за гафа, от което икономическият министър в оставка бил „крайно разочарован“. Той разясни, че оставката му е поискана от Цветанов след кацането на самолета в София и той ще я връчи на Борисов, защото не е член на ГЕРБ и няма общо с Изпълнителното бюро.
Според Цветанов това е оставка по лични причини.
Николай Младенов пък отрече МВнР да има вина за организацията на бизнес форума.
Финансовият министър Симеон Дянков коментира, че винаги е работил добре с Трайков. От думите му стана ясно, че той е знаел за освобождаването на Трайков още преди злополучния бизнес форум в Катар, което засили спекулациите, че правителствената визита в арабската страна само е ускорила осъществяването на отдавна взето решение.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване