03/18/12 19:02
(http://www.klassa.bg/)

С над 12% поскъпва природният газ от 1 април, бизнесът против увеличението

Природният газ у нас ще поскъпне с над 12% от 1 април, заяви пред БНР Ангел Семерджиев, председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. По думите му в момента не се наблюдава намаление на цените на нефта по международните пазари, нито на курса на долара спрямо еврото. Това са и двата основни параметъра, които определят цените на синьото гориво у нас.
Стойността на природния газ у нас се формира на базата на цените на мазута и газьола на средиземноморския пазар за девет месеца назад. За този период обаче няма успокояване на цените както очаквахме, каза Семерджиев. Ако през лятото се постигне намаление на цената на горивото, доставяно от „Газпром“, то природният газ веднага ще поевтинее.
От „Булгаргаз“ поискаха синьото гориво да поскъпне с над 25%, но от ДКЕВР бяха категорични, че няма да позволят подобно увеличение.
Категорично сме против поскъпването на природния газ с 12,73%, както предвижда ДКЕВР, коментираха вчера от Българската федерация на индустриалния и енергийния капитал. Според организацията не съществува механизъм за хеджиране на риска на ценовите промени, който ДКЕВР прави на всеки три месеца. Посоката на индексация на цените на газа е винаги нагоре, а това значително утежнява работата на производствените предприятия. Подобни увеличения единствено намаляват конкурентоспособността на предприятията, коментират от БФИЕК. Поскъпването на природния газ се е трупало през последните години и е било в ущърб на предприятията. Сега това натрупване е изяло резервите на дружествата и новото увеличение ще доведе до свиване на производства, фалити, загуба на работни места, смятат от организацията.
Икономиката на страната не е устойчива при липсата на предвидимост относно цената на природния газ. Подобен скок в цените ще доведе и до влошаване на външнотърговския баланс на страната. Поскъпването удря най-силно химическата промишленост и части от тежката металургия. В момента страната ни продава значително по-скъпи торове за земеделието, отколкото Русия и Украйна. А едно ново увеличение на природния газ ще направи износът на препарати за земеделието още по-труден, коментираха експерти.
Новото повишение на цените създава много сериозни рискове за цялата ни химическа индустрия, коментира пред „Класа“ Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България. Според него готвеното увеличение ще е „поредният пирон в ковчега“ на българските компании. Напоследък все по-често се случва да чуваме за фалити на фирми, призна Велев. По думите му на всеки три месеца бизнесът си задава въпроса как ще издържи поредното повишение на цената.
Без отговор остават и въпросите за изграждането на газопроводите до съседните страни, чрез които може да се диверсифицира доставката на природен газ и така да се намалят цените, обясни Велев. По думите му бизнесът е обезпокоен и от липсата на нов договор за доставки на газ с руската „Газпром“. Освен че подобни увеличения застрашават индустрията, те бъркат и все по-дълбоко в джоба на българина. Природният газ у нас вече не е най-евтиният в Европа, категоричен е Велев.
Освен в химическата и металургичната промишленост поскъпването на природния газ ще се усети силно и при производството на хляб и тестени изделия. Експерти от бранша вече прогнозираха поскъпване на хляба с 10%. Скок на цените ще поискат и от таксиметровите фирми, защото колите им се движат основно на метан.
Заради увеличението на горивото, ще поскъпнат парното и топлата вода в топлофикациите, казаха от ДКЕВР. Скокът ще бъде с между 6 и 10% при всяко от дружествата, коментира шефът на регулатора. Той отново припомни, че поскъпването реално няма да се усети от потребителите, защото то ще е в края на отоплителния сезон. Семерджиев не коментира какво ще е поскъпването на тока от 1 юли, защото все още не са готови изчисленията на експертите. В началото на годината от комисията прогнозираха еленергията за бита да поскъпне с около 10% .
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване