03/19/12 16:13
(http://www.klassa.bg/)

Би Би Си предоставя онлайн купуване на всичките си програми

Би Би Си реши да въведе нова услуга - теглене в интернет на всичките програми на медията през iTunes срещу заплащане, като така ще бъде дадена възможността хилядите часове архив на създаденото през годините оригинално съдържание да бъдат предоставени за публичен достъп. Сигурни сме, че зрителите ще подкрепят единодушно плановете ни, е мнението на топмениджърите на радио-телевизионната корпорация.
Според директора по съдържанието на Би Би Си Роли Кийтинг купуването на онлайн съдържание ще бъде наложено като традиционна и единствена практика и няма да бъде временна стъпка или прецедент.
Той уточни, че повече от 90% от създадената продукция, която е излъчена в ефира на Би Би Си, в момента не е достъпна в глобалната мрежа, след като бе изведен от употреба iPlayer. Новите стратегически намерения, които се обсъждат в рамките на проекта „Барселона“, ще позволят на медийната корпорацията да лансира в публичното виртуално пространство огромния обем от съдържание още от времето на черно-бялата телевизия, което е желание и на управляващия борд от много време насам.
"Изследванията и анкетите, които проведохме предварително с представителна част на аудиторията ни, за да видим какви са нагласите, ни дават увереността, че идеята на Би Би Си програмите да бъдат достъпни за закупуване ще бъде харесана масово, защото все повече расте броят на хората, които осъзнават предимството на това да могат да се насладят на любимата си програма или водещ когато те пожелаят, а и да притежават материала за вечни времена“, коментира Роли Кийтинг.
От своя страна генералният директор на най-големия тв- и радиооператор в света с близо 2300 служители Марк Томпсън уточни, че „Проект Барселона“ не бива да се тълкува като опит за въвеждане на втора лицензионна такса или налог от страна на потребителите или че стъпката ще е в противовес с намаляването на текущото публично предлагане на услуги от страна на Би Би Си.
"Към момента ние вече сме в партньорски отношения с разработения от Apple медиен плеър iTunes – компютърната програма за игри, сваляне и организиране на цифрови музикални и видеофайлове за настолни и преносими продукти, и експресно предстои да качим специалната селекция от най-популярните програми на Би Би Си и да ги предоставим за покупка и сваляне, като в огромната си част те няма да бъдат достъпни за сваляне с BBC iPlayer, който излезе вече от употреба“, посочи Томпсън.
"Всичките ни аудио-визуални продукти ще бъдат на разположение на потребителите за покупка почти веднага след ефирното излъчване, като ще могат да се поръчват чрез онлайн магазина ни“, допълни генералният директор на обществената медия.
"Ние планираме това да се превърне в нова търговска дейност за корпорацията, която ще носи приходи, независимо че лицензионната такса ще е в сила, като, разбира се, ще продължаваме да предлагаме изключително успешната и популярна услуга, въведена съвсем наскоро, гледането и на програми - безплатно", уточни Марк Томпсън.
Сега планираните намерения за стартирането на проекта „Барселона“ за продажбата на видеопрограмите трябва да бъдат одобрени и от управляващия борд на BBC Trust. В момента продължава преговорният процес с носителите на авторски права на тв програмите за постигане на съгласие за пласирането на продуктите в интернет от страна на медията и ценовите нива, в които ще се движат таксите, които заплащат потребителите, за да могат да притежават на цифровото копие.
Роли Кийтинг поясни: "Генералната ни цел с течение на времето е не само да покажем пълната гама от последната продукция, създадена от Би Би Си, но и да пласираме по-голям обем от вече създадения през годините архив, който времето отсява като „Златен фонд“.
"Проект „Барселона“ ще отвори важно допълнително пространство за много широк набор от програми – музика, филми, шоута, церемонии,продуцирани от Би Би Си, които в настоящия момент не присъстват на пазара, а много от тях освен в мига на излъчването си не са показвани никога повече.“
В отговор на въпроса за начина и степента на защита на авторските права в глобалната мрежа генералният директор на Би Би Си Марк Томпсън заяви: "Правата за програмите в рамките на проекта „Барселона“ няма да са ексклузивни: производителите ще са свободни да си партнират и да търсят пласирането на създадените от тях аудио-визуални продукти и с други цифрови търговци на дребно, както и, разбира се, да разпространяват продуктите си и чрез предпочетени от тях инструменти или способи – предоставянето им на други канали, абонаментни услуги, пласирането в търговската мрежа на DVD носители, а така също и чрез услугата „видео по заявка“ и много други.“
В заключение той добави: „В крайна сметка ние сме уверени, че това наше начинание ще допринесе както за популяризирането на общественозначими програми и утвърждаването на традициите и ценностите чрез припомнянето на творческите търсения през годините, но и че ще реализираме допълнителни доходи както за медията, така и за притежателите на права и творческите индустрии."
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване