03/19/12 16:03
(http://www.klassa.bg/)

Напълняваме ли заради въглеродните емисии?

Възможно ли е да трупаме излишни килограми заради покачващите се нива на въглеродните емисии? Според датските учени, автори на тази необикновена теория, по-големият брой затлъстели хора в Дания може да се съпостави с увеличаването на въглеродния диоксид в атмосферата. Ларс-Георг Херсоуг изследвал теглото на хората през последните 22 години и установил, че и слабите, и пълните хора са качили килограми. „Нормалното обяснение за това е, че пълните хора трупат допълнително тегло, защото не се движат достатъчно. Нашето изследване обаче показва, че слабите хора също са напълнели през периода, който разглеждаме“, обясни той.
Херсоуг посочва като доказателство и факта, че увеличаването на броя на хората с наднормено тегло е станало с най-бързи темпове в периода между 1986 и 2010 г. на Източния бряг, където концентрациите на СО2 са най-високи. Според учените орексините – хормоните, регулиращи будното състояние и изразходването на енергия, вероятно се влияят от нивата на въглероден диоксид в атмосферата. Техните тестове показват, че хората, изложени на по-високо ниво на въглероден диоксид, поемат повече храна.
От друга страна, се оказва, че пълните хора могат да помогнат за справянето с глобалното затопляне, като отслабнат, тъй като въглеродният диоксид, който произвеждаме, когато дишаме, зависи от телесната маса. Учените твърдят, че ако всички хора с наднормено тегло по света свалят по 10 кг, въглеродните емисии ще намалеят с близо 50 000 метрични тона годишно, което е 0,2% от глобалните емисии на СО2 през 2007 г.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване