03/19/12 20:09
(http://www.klassa.bg/)

Чиновници спъват бизнеса по пътя към еврофондовете

Вместо да превеждат европейските правила, работни групи, които не са компетентни в дадена област, прибавят цели глави в наредбите и така блокират с несъществуващи изисквания дейността на българския бизнес при усвояването на еврофондовете. Това сподели за „Класа“ Лидия Костова, управител на фирма „Интериорпроект“, специализирана в разработването на противопожарни технологии и материали на жилищни и обществени сгради. Тя обясни как от ГД „Противопожарна и аварийна безопасност“ са й поискали документ, който никъде не може да се издаде, тъй като „няма такава норма и класификация“. От дирекцията са отговорили на оплакването й, че работните групи не са били компетентни и затова са сложили такива изисквания в наредба.
Ако администрацията не промени начина на разписване на правилата за усвояването на европрограмите и не се чуят предложенията на бизнеса и науката, за да са адекватни за условията в България, отново ще имаме много нисък процент на усвояване на средствата от европейските фондове, допълни инж. Венцислав Славков, управител на „Спесима“, с основна дейност развитие и внедряване на специализирани системи за автоматизация на промишленото производство. По думите му администрацията често се оправдава с ограничения, които се налагат от Брюксел, което не е истина, защото рамките на правилата за усвояването на европрограмите се разписват от националните структури. Затова няколко организации от бранша на информационните и комуникационните технологии и българската уеб асоциация са изпратили писмо до премиера Бойко Борисов с надеждата, че в диалога държава-бизнес-наука ще бъде чут гласът и на последните две звена. Организациите предлагат да се създаде постоянно действащ форум за иновации, който да стимулира взаимоотношението между държавните институции, академичната общност и бизнеса.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване