03/20/12 23:35
(http://e-vestnik.bg/)

Вина за 6-7 лв. със „Златен ритон” и златни медали. Няма грешка

На пазара ще надделеят хубави вина именно на такава цена

Момиче налива вино за дегустация сред златните медали и “Златния ритон” на вината “Домейн Пещера”. Снимка: Impact Press Group

По повод раздадените традиционни златни медали и ритони на конкурса за вина и спиртни напитки „Винария” в Пловдив имаше и традиционни скептични забележки, че сред наградените има евтини вина.
Например за бяло вино от последна реколта „Златен ритон” взе „Quantum” совиньон блан 2011 на „Домейн Бойяр” (цена около 7 лв. в магазина), а за червено вино от последна реколта „Златния ритон” получи „Домейн Пещера” сира 2011. Вината от тази серия струват около 6 лв. в магазина.
Дълбоко се заблуждават обаче онези познавачи, които си мислят, че вино за 6-7 лв. не заслужава „Златен ритон” или златен медал. Най-напред, става дума за вино от последна реколта. То няма как да е от най-високия ценови клас. При вината от по-стари реколти се състезават обикновено скъпи вина и там наградите не предизвикват такава изненада.

След като години наред конкурсът „Винария” се компрометираше с правилата си, той най-после е близо до световните стандарти. Сега на оценките му може да се има повече доверие, отколкото допреди няколко години.
До неотдавна за конкурса се представяха само специално забъркани проби. Тоест - вместо някое бутилирано вино, каквото се продава в магазина, се изпращат бутилки с надпис „Каберне проба номер еди кой си”… И някои винпроми, например като „Черноморско злато” - Поморие, традиционно представяха по над 100 проби за конкурса, с надежда някоя купажна комбинация да се хареса и те да разтръбят, че са спечелили медал, а след това да продадат неопределено количество от т. нар. наградено вино (виж повече по темата тук).
До неотдавна журито на „Винария” беше само от български дегустатори, много от които са служители на винпромите, участващи в конкурса. Сега в журито има и чужденци, за дегустация има и вече бутилирани вина, които се продават в магазина.

Познавач опитва вината на изба “Телиш” - в по-горната ценова група, едни от най-добрите на пазара. Снимка: Impact Press Group

Както и да е, за мен никак не е странно, че вина за 6-7 лв. бутилката са взели „Златен ритон” и златни медали. Голяма грешка ще бъде високомерно да се подминат вината в този ценови клас.
Пишещият тези редове добре си спомня как преди 7-8 години на може би най-големия винарски конкурс - „Мондиал дю вен” в Брюксел - червено вино на „Домейн Бойар”, което струваше 4,50 лв. по българските магазини, взе златен медал. А на този конкурс в Брюксел не признават изпратени проби. Приемат само бутилки, които се продават реално в магазините и държат да проверят къде се продават. Тогава един вече бивш шеф от „Домейн Бойар” ми призна, че самите те се изненадали от наградата. По някакви причини не са били подготвени, не са подбирали някоя специална партида като за конкурс, а бутилките били взети от магазин в Брюксел, от редовния износ. (За да не ме заподозре някой, че ги рекламирам - по-добре да погледне из сайта статиите с лайтмотив „Проклет да е Цеко” - да, този Цеко от Първа инвестиционна, която е собственик и на „Домейн Бойар”).
Така че - защо в чужбина да може такова вино да вземе златен медал, а в България да не може?

Най-напред - и на производители, и на ценители постепенно ще им стане ясно, че тепърва на пазара в България ще се наложат производителите на вина точно в този ценови клас. Години наред българинът опитваше новите скъпи и прескъпи ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване