03/20/12 05:02
(http://e-vestnik.bg/)

Гръцките социалисти крепят надежди за изборите на Венизелос

ДПА

Гръцките социалисти крепят последни надежди на финансовия министър Евангелос Венизелос - човекът, за когото се смята, че е с най-голям шанс да отведе партията към някакъв вид победа на предстоящите избори и когото избраха за нов лидер.

Но за да разцъфне тази надежда, партията ще трябва да преодолее слабата оценка, която обществеността й дава заради нейното управление на фона на все по-дълбоко затъване в икономическа нищета. А времето, което остава, е малко.

След като Гърция през последните седмици най-накрая приключи голяма сделка за преструктуриране на гръцкия дълг с банки и други частни инвеститори в гръцки облигации и си осигури спасителен пакет на стойност 130 милиарда евро, за да избегне дефолт, сега вниманието се насочи към изборите, които следва да се произведат в края на април или началото на май.

Европейските лидери са загрижени дали новото правителство ще продължи да спазва мерките за икономии в замяна на извънредната помощ. Независимо от това кой ще спечели изборите, Германия предупреди Гърция, че ще трябва да спази обещанията си.

Подкрепата за строгите икономически реформи, включващи неколкократни данъчни увеличения и намаляване на пенсиите в замяна на международната помощ, се отрази значително на двете най-големи политически партии - социалистическата ПАСОК и консервативната Нова демокрация.

ПАСОК и Нова демокрация сега съставят коалиционно правителство, ръководено от премиера технократ Лукас Пападимос. Проучванията показват, че гърците обвиняват и двете партии, че са довели страната до ръба на банкрут след години корупция и скандали.

Публикувано в петък проучване на общественото мнение, поръчано от частното радио Скай, показва, че Нова демокрация под лидерството на Андонис Самарас води твърдо, получавайки 25 процента в предпочитанията на гърците преди парламентарните избори, но е далеч под подкрепата, необходима й за самостоятелно упавление. Анализаторите очакват тя да формира отново коалиция с ПАСОК, макар социалистите да изостават значително, според проучванията.

Венизелос, 55-годишен конституционалист и главен преговарящ в преговорите за дълга, не срещна съпротива за лидерския пост на вътрешнопартийните избори за нов председател на ПАСОК. Венизелос обяви, че ще се оттегли като финансов министър щом поеме ръководството на партията, за да може да се съсредоточи върху предизборната кампания.

ПАСОК, която е управлявала страната повече от половината време след свалянето на военната хунта през 1974 г., се изкачи на власт през 2009 г. с почти 44 на сто от гласовете под ръководството на Георгиос Папандреу.

Според проучване на Пъблик ишу гърците класират ПАСОК на пето място преди предстоящите избори с едва 11 на сто от гласовете. Втора по популярност е Демократичната левица с почти 16 процента, следвана от радикалната левица СИРИЗА - 12 процента и Гръцката комунистическа партия с 11,5 процента.

Както ПАСОК, така и Нова демокрация са заплашени от създаването и възхода на няколко партии в левия и десния политически спектър, които отклоняват значителна обществена подкрепа от двете традиционно водещи партии.

Мнозинството от новите формации, които се противопоставят на новото кредитно споразумение на Гърция, са съсредоточили предизборната си кампания на обещания за отказ от програмите за икономии, допринесли за навлизането на гръцката икономика в пета година на рецесия при безработица, достигнала 21 процента.

Проучването показва, че подкрепата за Нова демокрация е спаднала от 28 процента през февруари до 25 процента главно в резултат на възхода на дясната и противопоставяща се на икомомиите партия Независими гърци, които събират 4 процента подкрепа.

Националистическата Народен православен сбор (ЛАОС) остава твърдо на около 4 процента, докато подкрепата за неофашистката Златна зора е спаднала леко - от 3 на 2 процента. Както Златна зора, така и Независими гърци се очаква да преминат трипроцентната бариера за влизане в парламента.

За социалистите най-голямото препятствие идва от обявеното от двама от бившите й министри миналата седмица създаване на новата отцепническа партия Социално споразумение за Гърция в ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване