03/20/12 19:01
(http://www.klassa.bg/)

Доларът спечели от мрачните прогнози за Китай

Доларът спечели срещу всички основни валути заради притесненията, че перспективите за икономическия растеж на Китай са се влошили, съобщи „Блумбърг“. Това веднага се отрази на търсенето на парите, движещи най-силната икономика в света. Доларът се изкачи за първи път от четири дни насам и срещу единната валута, след като от BHP Billiton Ltd. заявиха, че производството на стомана в Китай се е забавило. Тази е основната причина, която е охладила прогнозите за ръст на азиатската икономика. По-високодоходните валути също са загубили стабилна опора, като водещи сред тях са били новозеландските и австралийските долари. Фактор за това се оказа пониженото желание на инвеститорите да рискуват, което се е отразило и върху акциите. Британската лира спечели най-много срещу новозеландския и австралийския долар.
Чувствителните на растежа и по-рискови валути се озовават под сериозен натиск, коментира Ричард Франулович, старши валутен стратег в Westpac Banking Corp., Ню Йорк.
Доларът засили позицията си с 0.3% до 1.3193 долара за евро, след като изгуби около 1.6 на сто през предишните 3 дни. Зелените пари се повишиха с 1.3% до равнище от 81.59 цента срещу новозеландските и с 1.2% до 1.0480 долара срещу австралийските. Щатската валута спечели 0.4% до ниво от 83.70 йени. Еврото отстъпи с 0.1 на сто до 83.23 пенса, след като беше достигнало до 82.84 пенита предишния ден. Това се оказа своеобразно дъно за единната валута след 16 февруари. Като статистически данни - последния път, когато то достигна курс, по-нисък от 82.21 пенса, беше на 10 септември 2010 г.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване