03/20/12 05:03
(http://e-vestnik.bg/)

Избори в Сърбия: историята отстъпва на бита

На предстоящите избори в Сърбия, за разлика от предходните, повечето партии няма да предлагат решаване на големи исторически въпроси, от които хората са преситени. Вместо това шпагите ще се кръстосват за конкретни решения на актуални жизнени проблеми като стандарта, заетостта, борбата срещу бедността, а един от главните козове ще бъдат лидерите, които водят партиите.

“Борис Тадич и Ивица Дачич наистина са най-силните козове на собствените си партии. Голяма част от избирателите смятат, че те двамата са отлични политици, че работят и в полза на гражданите, а не само в полза на партиите си”, казва за ТАНЮГ Йово Бакич, професор във Философския факултет.

Той смята, че именно Тадич и Дачич, но и Томислав Николич ще бъдат главна тема не само на президентските избори, ако бъдат насрочени, но и на парламентарните, докато главният коз на опозицията ще бъде “обективно тежката ситуация в страната”.

Зоран Стоилкович, професор във факултета по политически науки, в разговор за ТАНЮГ казва, че в кампанията ще доминират въпроси като стандарта, бедността, борбата срещу корупцията и безработицата и икономическия растеж.

“Това не са големи исторически въпроси, където можете да разправяте приказки и легенди. Това е доста конкретно и партиите ще се опитват да водят кампанията си с конкретни предложения”, оценява Стоилкович, като добавя, че националните въпроси ще бъдат изместени по-надолу в списъка на приоритетите.

Събеседниците на ТАНЮГ от партиите, които смятат, че участието им в парламента е сигурно, казват, че опорните точки на тяхната кампания ще бъдат икономическите теми, а единствено партиите с дясна ориентация като Демократическата партия на Сърбия и Сръбската радикална партия ще запазят националните въпроси като главен коз.

За Демократическата партия изборите ще бъдат удобен случай да използва възможностите за инвестиции и нови работни места. Опозиционните Сръбска прогресивна партия и Либерално-демократическа партия, както и Обединени региони на Сърбия ще заложат на възможностите системата най-после да бъде реформирана, да се започне борба против бедността, а същевременно с това да се свалят от власт отговорните за корупцията, докато за Социалистическата партия на Сърбия, както и за мнозинството от останалите главният коз представлява самият лидер на партията.

Заместник-председателят на Демократическата партия Йелена Триван посочва, че предстоящите избори са въпрос на избор на бъдеще и осъществяване на шансовете, които се откриват с получаването на статут на кандидат за членство в Европейския съюз.

“Затова ще излезем пред гражданите с надежден план, който ще даде възможност в Сърбия да дойдат нови инвестиции и да се използват всички шансове за нови работни места, които предлага ЕС. Избирането на Демократическата партия ще бъде избиране на отговорни хора, които могат да осъществят това, и на политика, която няма да се променя всеки ден”, заявява Триван.

Лидерът на Социалистическата партия на Сърбия Ивица Дачич, от друга страна, изтъква, че самият той е главният коз на партията.

По неговите думи, социалистите няма да водят класическа предизборна кампания, защото в Сърбия в момента “плакатите, митингите и билбордовете няма да имат важна роля”.

“Изборите не са трибуна за разказване на приказки и надпревара кой повече ще излъже народа. Гавният предизборен коз е онова, което съм правил през тези четири години, а за това време министерството на вътрешните пработи и полицията станаха най-уважаваната от гражданите институция след църквата. Не водя кампания, а си върша работата, която ми е поверена”, категоричен е Дачич.

И в най-голямата опозиционна партия, Сръбската прогресивна партия виждат лидерите Томислав Николич и Александър Вучич като важен коз в кампанията, но изтъкват, че ще “наблегнат на политическата воля за извършване на фундаментални промени в обществото, борба с корупцията и сваляне от власт на актуалната политическа класа”.

“Сръбската прогресивна партия предлага по-евтина и ефикасна държава, достъп до правосъдие за всички граждани и установяване на отговорността за злоупотребите в предходния ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване