03/20/12 18:21
(http://www.klassa.bg/)

Посланието на Бъфет: „Правете каквото ви казвам, а не каквото правя“

Последните няколко години бяха тежки за инвеститорите в Berkshire Hathaway Inc. От пазарното дъно през март 2009 г. индексът Standard & Poor's 500 се повиши с 80% спрямо 44% за Berkshire, въпреки че сриващите се цени на акциите и безпрецедентната волатилност идеално подхождат на инвестиционния стил на Уорън Бъфет. В момента акциите на Berkshire са под ликвидационната цена и гравитират около равнище от 10 процента над балансовата стойност на компанията за акция, изчислявана на $110 000 към 31 март 2012 г. (ако приемем, че общата счетоводна стойност в условията на растяща фондова борса се увеличи с около $10 млрд. през това тримесечие).
Всъщност пазарът не оценява високо перспективите на Berkshire. Има два основни проблема, които докараха консорциума до това положение. Първо, представянето на Бъфет като инвеститор беше разочароващо през последните няколко години, с изключение на специалните възможности, свързани с репутацията и връзките му. Второ, легендарният финансист загуби престижния си статут заради начина, по който използва ролята си на обществена фигура. И двата негатива са трудни за преодоляване. В последното си писмо до акционерите за резултатите на компанията през 2011 г. Бъфет писа, че не смята скоро да се оттегли изцяло. По-рано това успокояваше инвеститорите, но сега ги притеснява. Все още неизвестният наследник на поста главен изпълнителен директор ще поеме управлението, „когато се изиска прехвърляне на отговорностите“. Освен ако Бъфет не почине внезапно, писмото му повдига следния въпрос: „Кой трябва да изиска това?“, а отговорът е: „Бордът на директорите на Berkshire.“ Ако ръководният орган се справи с отговорностите си добре, тогава акциите на Berkshire, които вече са поевтинели до $122 115, ще се окажат още по-добра сделка от ретроспективна гледна точка.

Сладки сделки

По време на финансовата криза Бъфет направи няколко сладки сделки, които спечелиха милиарди за Berkshire. Той купи преференциални акции от Goldman Sachs Group Inc., General Electrc Co., Dow Chemical Co., Wm Wrigley Jr. Co., Swiss Reinsurance AG и най-накрая Bank of America Corp. Той също така сключи сделка, за да презастрахова 20% от нуждаещия се от капитал Swiss Re. Той купи Burlington Norhtern Santa Fe Coro., покупка, която инвеститорите похвалиха като разумна.
Тези сделки, за разлика от покупките на акции, бяха класически маневри, „характерни само за Бъфет“, които се дължаха отчасти на връзките и репутацията му. Те показаха колко силно зависима е компанията Berkshire от способността на Бъфет да сключва сделки в подобен решаващ момент. Междувременно много от инвестициите на Бъфет през последните пет години, като Johnson & Johnson, Kraft Foods Inc., ConocoPhillips и Wal-Mart Stores Inc., се оказаха губещи. Предишните сделки на Бъфет будеха възхищение, когато биваха съобщавани, като например покупката на Coca Cola Co. през 80-те, която породи такава сензация, че търговията с акции на компанията трябваше да се прекрати. Но последната покупка на International Business Machines Corp. за $10,8 млрд. пробуди само въздишки на отегчение. Мнозина останаха с впечатлението, че Бъфет вече не прави покупките си въз основа на брилянтните прозрения от миналото, а по-скоро избира консервативни акции с огромна капитализация, когато стойността им изглежда подценена.
Има вероятност повечето от акциите да се окажат печеливши и новите инвестиционни мениджъри на Бъфет – Тод Комбс и Тед Уешлър, постепенно ще поемат все по-голяма отговорност и ще прибавят към стойността им. Въпреки това ще е по-добре за няколко години да инвестирате парите си в индексен фонд с пасивно управление, отколкото да купувате акции на Berkshire, което не позволи на инвеститорите да платят много повече от счетоводната стойност на акциите.
Слабото представяне на Berkshire означава нещо друго – че най-лошото инвестиционно решение на Бъфет е било да не откупи акциите на Berkshire по-рано от септември 2011 г., когато той най-накрая се съгласи да го направи. Оттогава темпът на откупуване е много бавен. И все пак Бъфет настоява инвеститорите да купуват акции на Berkshire, защото, както казва той, те са значително подценени. Той похвали Джейми Даймън за откупуването на акциите на JPMorgan Chase & Co.. И разкритикува покойния Стив Джобс, че не е приел съвета му да откупи акциите на Apple, когато бяха подценени.

Залязващо величие

Като повлия на обществената роля на Бъфет през последните няколко години, финансовите интереси на Berkshire предопределиха публичните му изказвания. В условията на криза Бъфет имаше възможност да направи най-голямото постижение в кариерата си на един от най-великите американски бизнесмени в историята. Вместо това неговото величие залязва. Той често критикува Уолстрийт, а все пак защитава инвестициите на Berkshire в Goldman Sachs и Moody’s Corp. пред Комисията за разследване на финансовата криза. Той похвали други банки, които са инвестирали в облигации, обезпечени с високорискови ипотеки, като Bank of America и Wells Fargo & Co.. Бъфет нападна Айрийн Розенфелд, изпълнителния директор на Kraft, по негово мнение за това, че е платила повече за Cadbury Plc. буквално по същото време, когато Berkshire с негово собствено позволение даваше голяма сума за Burlington Northern. Наскоро Бъфет изненада обществото, като разкритикува тези, загубили домовете си поради несъстоятелност, с думите, че превръщат банките в жертви (в които е инвестирала Berkshire), след като са се възползвали от по-ранното им кредитиране с ниски лихвени проценти.
Друг пример за несполуката е изявлението на Бъфет от 17 октомври 2008 г., с което прикани инвеститорите да купуват американски акции като него. Десетилетия наред Бъфет избягваше да прави пазарни призиви, които изискват бързата реакция на пазара. Този беше особено рискован, след като бе отправен само месец след банкрута на Lehman Brothers Holdings Inc. и докато глобалната икономика бе в ужасяващ рязък спад.
Наистина Бъфет се опитваше да поощри общественото доверие в пазарите. В това време обаче Berkshire продаваше далеч повече акции от портфолиото си, отколкото купуваше, включително голям дял от Johnson & Johnson, ConocoPhillips и Procter & Gamble Co.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване