03/20/12 05:07
(http://e-vestnik.bg/)

Расови убийства шокират Франция и света

След стрелбата пред училището в Тулуза. Снимка: АФП/БТА

Убийството на четирима души, което беше извършено тази сутрин пред еврейско училище в Тулуза, е „национална трагедия”. Това заяви Никола Саркози, пристигайки на мястото на инцидента. Неизвестен откри огън в понеделник сутринта пред еврейско училище във френския град Тулуза, предаде Франс прес. Загинали са три деца - на десет, шест и три години, и 30-годишен мъж, петима са ранени, сред които и деца, сочат първоначалните данни. Сред убитите са учител по вероизповедание и двете му деца. Между ранените е дъщерята на директора на училището.

Бащата на ученик, който е бил свидетел на нападението, е разказал как неизвестният засега мъж, който се придвижвал на черен скутер, открил огън по хората в двора на средното училище Ozar Hatora в Тулуза. Обикновено в двора се събирали децата след заниманията и родителите, които ги изпращали или посрещали.

Миналата седмица в същия район на Франция бяха убити трима войника от въздушно-десантните части (единият бе застрелян в Тулуза, другите двама – Монтобан), а още двяма бяха ранени. Според някои данни стрелецът също се придвижвал на скутер. Радио Европа 1 съобщава, че стрелбата в двора на еврейското училище е била от два вида оръжие – автоматическо калибър 11.43 и калибър 9 милиметра. Първият вид оръжие е би използван и при убийството на войниците в Тулуза и Монтобан миналата седмица.

Предизборната кампания преди президентските избори във Франция бе спряна след атаката. Френският президент Никола Саркози и кандидатът на социалистите Франсоа Оланд отмениха предвидените си предизборни прояви и заминаха за Тулуза с лидери на еврейската общност във Франция „Този акт, чийто антисемитски характер е очевиден, е неописуем. Той засяга най-скъпото за семействата – техните деца, и хвърля цялата нация в скръб”, се посочва в изявление на Оланд.

Саркози обяви, че във вторник френските училища ще запазят минута мълчание в памет на загиналите, и увери, че „абсолютно всичко ще бъде направено за разкриването” на убиеца. Държавният глава добави, че вътрешният министър Клод Геан „ще остане в Тулуза, колкото е необходимо”. „Това са нашите деца – не просто „ваши”, а на всички нас. Във Франция никой не може да убива безнаказано деца, без да отговаря след това. Днес е ден на национална трагедия”, посочи Саркози при пристигането си в Тулуза.
Ватиканът също осъди престрелката.

Международната общност осъди смъртоносната стрелба. Германският министър на външните работи Гидо Вестервеле изрази ужаса си от стрелбата. „Дълбоко съм разтърсен от смъртоносната атаката”, заяви Вестервеле в свое комюнике. Той поднесе съболезнованията си на родните, приятелите и близките на жертвите „на тази ужасяваща трагедия”. Франция „не трябва да пести ресурси”, за да арестува извършителя, обявиха междувременно от Европейския еврейски конгрес. Германският министър изрази надежда, че извършителите на нападението ще бъдат заловени в най-скоро време. „Антисемитизмът и насилието срещу еврейските институции или срещу хора, изповядващи юдаизма, нямат място в Европа и трябва да бъдат преследвани с твърдост”, посочи още министърът.

Белгийският вътрешен министър днес поиска от полицията да засили сигурността около местата, които представляват еврейските интереси в Белгия, и „особено в еврейските учебни заведения”. От съображения за сигурност министър Жоел Милке е поискала повишаване на полицейската бдителност и засилване на вече съществуващите мерки за сигурност около еврейските институции, и особено около учебните заведения. Милке е припомнила на всички полицейски служби, че в страната е обявено ниво на засилена заплаха и увеличена бдителност за интересите на еврейската общност.

От своя страна белгийският премиер Елио ди Рупо изрази ужаса и възмущението си след стрелбата във Франция. Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу също осъди смъртоносната атака. „От името на Европейската комисия категорично осъждам това ужасяващо престъпление. Ние сме ужасени от това сляпо насилие. Нищо не е ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване