03/20/12 05:06
(http://e-vestnik.bg/)

Сарко със сигурност ще липсва на един, ако загуби - карикатуриста Плантю

Ройтерс

Сарко според Плантю. Снимка: личен сайт

Дали качен на купчина книги, за да може да стигне до твърде високата за него трибуна, или надничащ изпод шапката на Наполеон, Никола Саркози болезнено ще липсва поне на един човек, ако загуби президентските избори във Франция.

Карикатуристът Плантю, чиито дръзки шаржове на първа страница на интелектуалния в.”Монд” са станали традиция във френската политика, мрази политиката на Саркози, но признава нещо като привързаност към човека, когото неговото перо осмива от години.

От първата му карикатура на младия политик като смърф, присмиваща се на ниския му ръст, до годините, приз които го рисува като заговорничещ “президент в очакване” и хиперактивен държавен глава, Плантю има зад гърба си четвърт век на майтапи с консерватора. Социологическите проучвания показват, че социалистическият му противник Франсоа Оланд може да отстрани Саркози на изборите в края на април и началото на май. Нещо по-лошо, Саркози се зарече да напусне обществения живот изобщо, ако загуби. “Като художник аз ще загубя героя си”, сподели Плантю пред Ройтерс, докато прелистваше папка със стари рисунки на Саркози. “Същевременно аз съм един от малцината, които вярват, че той все още може да бъде преизбран”, каза той, допълвайки със смях: “Това, което е добро за мен, не е непременно добро за демокрацията.”

Неговото отношение “на любов и омраза” към Саркози е характерно за много французи, които не харесват арогантния маниер на президента и го наказват с рекордно ниски рейтинги на одобрение, но все пак милиони го гледат всеки път, когато се появи по телевизията. “Той може да вбеси публиката. Има неща, които хората не харесват у него. Но той умее да разговаря с тях и повечето усещат някаква връзка с него, каквато нямат с Оланд”, каза Фредерик Льофевр, държавен секретар, съветвал Саркози в продължение на години.

Плантю изобразява Саркози като комично нисък, с квадратна глава, щръкнали уши и провиснали клепачи. Понякога езикът му е изплезен, в израз на съсредоточеност или глупост. Понякога има фуния на главата си - признак за невменяемост, датиращ от времето, когато източвали мозъка на ментално болните. Друг път носи “Ръката на справедливостта” - кралски жезъл, който означава върховна власт над правосъдната система. Когато през януари Франция загуби кредитния си рейтинг “ААА”, Плантю нарисува изтощения Саркози да простира президентския си шарф на въжето, където сакото му е закачено с три щипки във формата на А.

Миналата седмица, когато проучване на общественото мнение за първи път показа Саркози да изпреварва Оланд, Плантю нарисува своя антигерой висок до коленете и весел в детско моряшко костюмче, да се плези на Оланд, хванал за ръката първата дама Карла Бруни, която нежно радостно гука, че “нейното сладкишче” е набрало преднина. “За мен Саркози е именно такъв, какъвто го рисувам, точно такъв си е”, казва Плантю и избухва в смях. Саркози неведнъж е казвал, че въпреки цялата си непопулярност знае, че ще липсва поне на медиите, ако загуби властта.

Острите черти на лицето му, дребният му ръст и склонността му да шава нервно и да допуска грешки на езика, го прави мечтата на карикатуриста.

Съперникът му Оланд е остроумен в личния си живот, но вежливо скучен пред публика и отчайващо лишен от отличителни белези. Плантю го изобразява като тъповат, срамежлив очилатко, с капки пот, стичащи се по челото му. Той отива по-далеч със Саркози. Откакто преди години той каза, че говори “от сърцето си” (буквалният израз на френски е “говори от червата си”, карикатуристът го рисува с летящи около главата му мухи, които сякаш бръмчат над вътрешности.

“Карикатуристите не се отнасят с мен много любезно”, оплаква се Саркози в книгата си от 2007 г. “Свидетелство”. “Рисуваха ме по всякакъв начин. Личният ми живот, ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване