03/20/12 05:06
(http://e-vestnik.bg/)

Скритите милиардери излизат на светло

Блумбърг

Мобилен телефон “GoldVish”, изработен от масивно бяло злато и инкрустиран с 4829 шлифовани диаманта. Цена: 300 000 евро. Снимки: Нели Томова

Милиардерът Стивън Брески , който е на 58 години, избягваше светлините на прожекторите, които обикновено съпътстват голямото богатство вече пет години. През 2007 година Брески наследи дела от 74 % на баща си в Seaboard Corp. (SEB), компания за търговия със суровини и превоз на товари на стойност 5,7 милиарда долара, която направи почти една трета от приходите си миналата година от заколването на 5 милиона прасета.

Акциите на Брески днес са на стойност 1,7 милиарда долара. “За съжаление той трябва да откаже да бъде интервюиран”, съобщи асистентката на Брески Аманда Дойл от централата на компанията в Мериам, Канзас, на 14 март.”Той просто не дава много интервюта.”

Анализ на дяловете в публично търгуваните компании в САЩ и Южна Америка разкриха Брески и още няколко други милиардери, които не са се появявали в нито една голяма международна класация за богаташи. По-голяма част от десетцифрените им богатства идват от листвани активи и приходи от дивиденти. Брески, който е председател на Seaboard Corp., остана незабелязан, като притежава акциите си, които поевтиняха с 9 %, откакто ги наследи чрез две компании с централи в Нютън, Масачузетс, Seaboard Flour LLC и SFC Preferred LLC. Корпорацията Seaboard Corp., която развива дейност и със захар и енергия, купи половината от марката Butterball за пуйки за 178 милиона долара миналата година от базираната в Гарнър, Северна Каролина, компания Maxwell Group.

Далеч от Силициевата долина

Американецът Греъм Уестън, който е на 48 години, също успява да избегне класациите на най-богатите в света, отчасти като ръководи технологична компания в Сан Антонио, Тексас, което е на 1700 мили от Силициевата долина. Уестън притежава около 15 % от Rackspace Hosting Inc. (RAX), която пък е доставчик на уеб-базирани информационно-технологични системи. Делът му възлиза на около 1,1 милиарда долара.

Компанията проведе първично публично предлагане през август 2008 година. Акциите на Rackspace поскъпнаха 12 пъти, след като удариха дъното от 4 долара за една през февруари 2009 година, като така Уестън, който има най-голям дял в компанията, се превърна в милиардер.

Уестън не говори с охота за богатството си. След като стана свидетел на това как бляскавите дотком (dot-coms) компании зрелищно се провалиха преди десетилетие, той, заедно със съмишлениците си от Rackspace, решиха да приемат, това, което наричат анти-звездна политика.

“Казахме, че искаме да бъдем преценявани според същността ни, а не по външния блясък”, каза в телефонно интервю на 14 март Уестън. С част от парите си Уестън, който е продал акции на Rackspace за около 60 милиона долара от 2008 година, подпомага предприемачи и местни студенти. Той и служители на Rackspace са предоставили 2 милиона долара като грантове, за да бъдат благоустроени местни училища, да се финансират менторски програми и да се осигурят продоволствия.

“Това е начин една корпорация да се намеси по филантропски начин, не просто с пари, а със собствения ни ентусиазъм,” посочи Уестън. “Ние наистина възприехме нов модел, чиято идея е, че една корпорация поема отговорност за успеха на училищата около нея и пряко се ангажира с тях.”

Самолет за разходки

Застрахователният магнат Уилям Р. Бъркли, 66-годишен, натрупва богатството си, което се оценява на 1,2 милиарда долара, като създава това, което се превръща в W.R. Berkley Corp. (WRB). Компанията на стойност 4,9 милиарда долара, чиято централа се намира в Гринуич, Кънектикът, има 48 оперативни подразделения, които застраховат срещу множество нещастни случаи и рискове за собствеността - от самолети за разходки до киберсигурност.

Бъркли притежава около 18 % от компанията - дял, възлизащ на около 900 милиона долара днес. От ...

Публикувана на 03/20/12 05:06 http://e-vestnik.bg/14228/skritite-miliarderi-izlizat-na-svetlo/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване