03/21/12 18:24
(http://www.klassa.bg/)

България обмисля да поиска ново удължаване на срока за АЕЦ „Белене“

България вероятно ще поиска удължаване на срока за строителството на АЕЦ „Белене“, стана ясно вчера. Според новия министър на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев другата седмица правителството ще решава какво да се прави с проекта и дали той ще се продължи.
Страната ни не е уведомявала до момента Русия за отказа си от строителството на втора атомна, каза ръководителят на руската „Росатом“ Сергей Кириенко, цитиран от РИА „Новости“. Той добави, че позицията на Москва по проекта не се е променила, но руската страна вече е уморена от продължаващите пета година преговори за изграждане на централата. Готови сме да изпълним своите задължения, ако и България изпълни своите, обясни Кириенко. Според него, колкото по-бързо София вземе каквото и да е решение и внесе яснота в ситуацията, толкова по-добре. До момента българските официални представители периодично всеки месец правят изявления, които често си противоречат едно на друго, коментираха от „Росатом“.
Пред парламента Добрев заяви, че най-големият въпрос за енергетиката ни е бъдещето на проекта "Белене". Надявам се другата седмица в началото да мога да ви кажа какви стъпки ще предприеме оттук нататък и дали ще бъде удължен срокът, каза Добрев. До края на месеца изтича и последното, 14-о допълнение към споразумението за строежа на централата.
Пред депутатите Добрев повтори, че АЕЦ „Белене“ няма да бъде българо-руски проект, и пак бе представена идеята за строителството на VII блок на АЕЦ „Козлодуй“. Подобна процедура за преместване на блока би отнела време, но пък ни дава опция за диверсификация в ядрената енергетика, обясни още министърът.
Добрев подкрепя и идеята да се създаде парламентарна комисия с участието на всички групи, която да обсъди темата за шистовия газ. Предложението за подобна група от експерти бе лансирано от Трайков, но в нея досега не бяха включени хората от гражданската инициатива. Според Добрев приетият мораториум възпрепятства и конвенционалния добив на газ и затова е необходима такава дискусия и решение на проблема.
Строителството на газовата връзка с Турция пък трябва да стане в максимално съкратени срокове, а работата по проекта започва по същество, каза министърът при поемането на щафетата от предшественика си Трайчо Трайков. Първата копка по изграждането на газопровода с Румъния ще бъде направена в началото на лятото, а първите количества газ трябва да потекат до средата на следващата година. Работата по интерконектора с Гърция трябва да стартира в края на тази година или в началото на следващата, а и проектът със Сърбия се движи с ускорени темпове.
Основна тема на МИЕТ ще бъде и подобряването на енергийната ефективност. Нашата икономика е 89% по-енергоемка, отколкото са средните стойности в ЕС, каза Добрев. Друг приоритет на министерството ще бъде развитието на битовата газификация и подпомагането на малките и средните предприятия. За тях са заделени 1 млрд. лв. по ОП „Конкурентоспособност“. За да се използват средствата, трябва да се опрости механизмът за кандидатстване, уточни Добрев. Друга цел на министерството ще бъде да се увеличава броят на туристите и приходите от тази дейност.
Концесията на ГОРУБСО-Мадан няма да бъде прекратена, докато работодателят не изпълни задълженията си към работниците, каза още министърът. Той очаква в скоро време да има развръзка по казуса и работниците да си получат заплатите.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване