03/21/12 18:47
(http://www.klassa.bg/)

ВиК операторите подготвят планове за намаляване на загубите на вода

ВиК операторите имат бизнес планове, в които са поели ангажимент за намаляване на загубите на вода при преноса, както и за определени инвестиции, каза Добромир Симидчиев, зам.-министърът на регионалното развитие, при откриването на „Стройко“. Той добави, че ограничаването на загубите на вода не е само задължение на ВиК операторите, а и на хората. Според данни на ведомството за страната те варират и средно са около 60%. Голяма част от тези загуби са търговски и по тази причина според него това не е реална загуба на природен ресурс.
Очаква се в края на лятото да бъдат готови мастър плановете за ВиК сектора, в които ще има конкретни разчети за необходимите инвестиции за подобряване на ВиК инфраструктурата на страната. Вложенията ще са в милиарди за целия сектор и само част от тези суми ще могат да бъдат покрити със средства от еврофондове. Все още не е ясно и какъв процент ще може да се покрива, като той може да е 30, 40 или 50, отбеляза Симидчиев. Вторият източник на средствата за инвестиции са тарифите, които плащат потребителите. В момента екоминистерството работи по определяне на сума, която страната ще поиска за еврофинансиране на водния сектора през следващия програмен период.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване