03/21/12 18:21
(http://www.klassa.bg/)

Китайската централна банка се нуждае от повече власт

Ся Бин, който напуска поста си на съветник в китайската централна банка, призова за по-голяма автономия на институцията, докато страната се готви да освободи лихвените проценти и да засили ролята на юана като международна валута. „Китайската народна банка трябва да получи повече правомощия в сферата на някои краткосрочни и специфични корекции и операции на паричната политика“, заяви Ся в интервю в Хонконг седмица след края на двугодишния си мандат. „Има много неща, които трябва да се променят в процеса на вземане на решения“, заяви той пред телевизия „Блумбърг“.
Съветникът споделя възгледите на организации като Световната банка и икономисти от Deutsche Bank и UBS, които призовават Китай да повиши независимостта и прозрачността на централната си банка. Докато Федералният резерв в САЩ и европейските му еквиваленти действат отделно от останалите части на правителството, важните решения в Китай, като например корекциите на лихвените проценти, се вземат от правителството. „Вземането на допълнителни мерки за по-голяма самостоятелност на централната банка и прозрачност при изготвянето на паричната политика са от огромна важност, за да бъде приет юанът като резервна валута в международен план“, се посочва в изследване на Световната банка от миналия месец. Китай планира още да даде на пазарите си по-голяма роля в определянето на лихвените проценти. Азиатските акции поевтиняха, след като миннодобивната компания BHP Billiton съобщи във вторник, че ръстът на китайското производство на стомана се е понижил, което задълбочава опасенията за забавяне на икономиката.
Централната банка в Тайланд запази равнището на лихвените си проценти в сряда. Ръководителите на паричните политики в Азия балансират рисковете от инфлация, свързани с поскъпването на петрола, и заплахите за ръста от по-голям спад на китайската икономика или влошаване на европейската криза със суверенния дълг. В Япония кабинетът ще оповести месечната оценка на третата по големина световна икономика. Годишният доклад на Малайзийската централна банка ще направи прогнози за икономическия ръст и инфлацията на страната през тази година. Потребителските цени в страната ще отчетат повишение с 2,4% през февруари спрямо същия период на предходната година, сочи усреднената прогноза в изследване на „Блумбърг“. В Европа се очакват данните на Bank of England, а в САЩ статистиката може да покаже, че февруарските продажби на жилища са най-високите от близо две години насам.

Без твърдо приземяване

Китай няма да претърпи рязко забавяне на икономиката отчасти защото много местни правителства все още целят да постигнат годишен ръст от над 10% в сравнение с националната цел за 7,5%, заяви Ся в интервю на инвестиционна конференция, организирана от Credit Suisse. „Ако съдим по обстановката в страната, смятам, че е невъзможно твърдо приземяване“, заяви той.
Центърът за изследване на развитието към кабинета в Пекин, където работи Ся Бин, е съавтор на доклада на Световната банка, който отправи препоръки към Китай за управлението на икономиката. През 2010 г. Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) изрази идеята за „оперативна независимост“ на централната банка, като правителството поставя стратегически цели и оставя приложението им на институцията. „Подобна организация ще позволи на централната банка да реагира бързо и решително на променящите се икономически условия, без да се ръководи от политически съображения и ще й даде нужното доверие, за да повлияе върху инфлационните очаквания“, смята ОИСР.

Облекчаване на условията

Икономисти от Nomura, сред които и Чжан Чжъвей, прогнозират, че Китай ще облекчи паричната си политика, за да подпомогне растежа, след като износът и вътрешното търсене се забавиха през първите два месеца на годината. Евентуалното смъкване на изискваните минимални резерви за банките ще бъде третото поред от ноември насам, като Китай не е понижавал лихвите си от 2008 г.
Правителството трябва да изслуша мнението на повече експерти, включително и на такива от финансовите пазари, когато взима важни решения за паричната политика, каза Ся. Разширяването на ресорната комисия преди две години, което увеличи от едно на три местата на неофициалните членове, показва, че управляващите искат да се допитат до независими експерти, заяви той.
Ван Тао, икономист на UBS в Хонконг и бивш служител в Международния валутен фонд, каза в интервю през 2010 г., че кабинетът трябва да подпомогне независимостта на централната банка и че институцията трябва да разкрива пред обществото в по-голяма степен мотивите си за различните инструменти.

Консенсусно решение

Решенията за паричната политика на Китай са консенсусни и отразяват мненията на държавните предприятия, местните правителства и играчите на фондовата борса, както и централната банка, каза главният икономист на Deutsche Bank за страната Ма Цзюн и коментира във вестник „Чайна дейли”, че нацията трябва да даде на централния си трезор по-голяма независимост. Правителството заяви миналата седмица, че експертите Цян Ини, Чън Юйлу и Сун Гоцин са заместили Ся и други двама съветници, чието двугодишно членство е приключило. Лидерите в Пекин може да позволят на централната банка да взима сама решения, но все пак е малко вероятно да й дадат пълна независимост в „близко бъдеще“, каза в интервю от 2010 г. Чжао Цинмин, анализатор на China Construction Bank и бивш икономист на китайската централна банка.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване