03/21/12 18:07
(http://www.klassa.bg/)

Стрелецът от Тулуза призна, че е член на "Ал Кайда"

Акцията по залавянето на заподозрения за убийството на седем души в Тулуза и Монтобан продължи цял ден вчера, като 24-годишният френски гражданин от алжирски произход Мохамед Мера се укриваше в апартамент, обкръжен от полицията, предаде Би Би Си. До редакционното приключване на броя не настъпи развръзка на операцията.
Акцията започна малко след 3:00 часа в сряда, когато елитни френски спецчасти обградиха апартамента в квартала Кот Паве на Тулуза, където се беше барикадирал заподозреният в убийствата на четирима души в еврейско училище в града и на трима войници в Тулуза и Монтобан през последните дни. Това стана, след като журналист от френския тв канал „Франс 24“ получи обаждане през нощта от мъж, представил се за стрелеца. Той уверил, че е заснел всички убийства и видеоматериалите скоро ще бъдат публикувани в интернет, както и че „това е само началото“. Според френския вътрешен министър Клод Геан Мера разказал на журналистите, че „иска да отмъсти за убитите палестински деца и да накаже френската армия за участията й в международни контингенти“. Заподозреният обяснил, че забраната на бурките миналата година допълнително го мотивирала. Той се определил като ислямистки боец и член на „Ал Кайда“.
Геан, който бе на място по време на акцията, обясни, че Мера е въоръжен с няколко ръчни и автоматични оръжия. По време на преговорите Мера хвърли от прозореца едно от оръжията си в замяна на „средство за комуникация“, а при избухнала преди това престрелка бяха ранени двама полицаи.
Полицията задържа майката на Мера, за да се опита да преговаря с него. Тя обаче отказа да съдейства с обяснението, че „няма влияние върху него“, както разказа още вътрешният министър. Братът на заподозрения също бе арестуван. В негов автомобил, паркиран в района, също е било открито голямо количество оръжия. Според властите заподозреният е планирал и други нападения. Той е използвал едно и също оръжие при убийствата в Тулуза и Монтобан, което помогнало на следователите да ограничат издирването, обясни министърът на отбраната Жерар Лонге. Те успели да идентифицират лицето, след като проследили разговор по имейла между него и един от войниците, убити при стрелбата на 11 март в Тулуза, каза още Лонге.
Мера има криминално досие и е познат на френската полиция. През 2010 г. той се опитал да се присъедини към Френския чуждестранен легион, но се провалил още на първия си ден, съобщава „Поан“. Според списанието той се радикализирал още преди години, когато излежавал кратка присъда във Франция. Мохамед Мера е бил в Пакистан през 2010 и 2011 г., където бил обучаван от талибаните. Появиха се и различни информации за престоя му в Афганистан. Според френската полиция, цитирана от АФП, Мера е бил задържан в Кандахар в края на 2010 г. по обвинения, несвързани с тероризъм. Директорът на затвора в Кандахар обаче обяви пред Би Би Си, че Мера е избягал от затвора през 2008 г., където излежавал тригодишна присъда за притежание на оборудване за изработване на бомби. Мера успял да избяга с още няколкостотин лишени от свобода, след като затворът бил нападнат от талибаните.
Четирите жертви на стрелбата в Тулуза в понеделник бяха погребани вчера в Израел, съобщи „Евронюз“. На погребението в Ерусалим на 30-годишния равин Йонатан Сандлер, двете му деца – четиригодишния Габриел и петгодишния Арие, и седемгодишната дъщеря на директора на еврейското училище Мириам Монсонего присъства и френският външен министър Ален Жупе.



Марин льо Пен призова за война срещу ислямистите


Лидерът на крайнодесния Национален фронт Марин льо Пен, бе първият кандидат за президент, който реагира на случилото се в Тулуза, като призова към война с ислямистите, предаде АФП. Пред една от френските телевизии тя обяви, че борбата с фундаментализма е подценена във Франция от управляващите и това е позволило „да се развият някои политико-религиозни групи, на които трябва да се обяви война“. По-късно в друго изказване Льо Пен подчерта, че заподозреният убиец се афишира първо като мюсюлманин, а после като французин.
В същото време президентът Никола Саркози, който се бори за втори мандат, призова нацията да се обедини и да не се поддава на желанието за мъст. След стрелбата пред училището в Тулуза, където загинаха един равин и 3 деца, Саркози се срещна с духовните водачи на евреите и мюсюлманите във Франция, за да ги увери, че няма да допусне ескалация на верска омраза. Кандидатът на социалистите Франсоа Оланд заяви от своя предизборен щаб вчера, че „битката с тероризма трябва да продължи без почивка“.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване