03/22/12 22:47
(http://e-vestnik.bg/)

Някои заблуди за спортистите. Уви, те се оказват кофти хора

Карикатура, вдъхновена от класацията за футболист на годината
Карикатура от Христо Комарницки, вестник “Сега”.

Първата най-категорична заблуда за спортистите е, че те са силни характери, големи мъже. Всъщност повечето са страхливи, притеснени и неуверени хора, изтормозени още от детството си от треньори-простаци, живели в тежък неуют и грубост по лагери и вмирисани на пот и стари гуменки съблекални, изгубили детството си докато се опитват да достигнат някакви рекорди.
Тормозени психически и физически хора, които са свикнали да не разполагат със себе си. С тях винаги е разполагал някой друг. Затова и при загуба не изразяват мнение, а говорят най-големите глупости, които може да чуете от възрастен човек: продължаваме напред, животът не свършва, играем мач за мач - все неща, които целят да покрият ужасния комплекс на човек, в чиято глава още от дете е втълпено, че като загуби ще се случи нещо страшно. И стоварващият се непоносим страх от авторитети. Това е следствие пак от непосилния тормоз в детството. Авторитетите са от различен калибър. Може да е треньорът, може да е индивидът Христо Стоичков, може обаче и да е пеперудката Николета Лозанова.
Може и да е Георги Първанов. (него спортистите много го обичат).
В интерес на истината един от най-големите старателно прикрити мишоци с лъвски глас е настоящият премиер, който също се афишира и като спортист.


Д
ипломата от НСА (който я има) не може да прикрие липсата на реално образование и култура. Повечето спортисти са неприятно ниски топки, с едва избутано средно образование. Всички го виждат, но се преструват, като замитат факта с това, че шампионите са постигнали много. Всъщност са семпли хора, с откровено емпирична нагласа, живели в свят където само храната и скачането са важни. Посочете ми спортист, който е прочел примерно „Престъпление и наказание” от Достоевски, а не някое съвременно криминале. И то не, когато си го е подлагал под главата в стаята на лагера, за да не хърка.
На пръсти се броят футболистите например, които могат да се похвалят с образование и професия след активната си игра и това, честно казано, е повече за престиж. Но все пак е нещо. Забележете, че т. нар. елитни спортисти дори завършват и НСА, но при тях и следа няма от някакво културно лустро. Просто спортът и образованието са несъвместими. Твърдо съм убеден, че ако искаш да станеш елитен спортист трябва да се лишиш от куп неща и образованието е едно от тях. Но НСА е висше учебно заведение дало интелектуални колоси като Цветан Цветанов - там все нещо се учи, но какво остава в главата е друг въпрос. Дори и новата тенденция - да се представят някакви мускулести като жирафи лекоатлетки за страхотни гаджета, не връзва дикиш в момента, в който си отворят устата.

Спортистите са добри хора… Тц… Това е една от най-големите заблуди. Непрекъснатото съревнование ожесточава, създава омраза и завист към съперника. Феър плея е измишльотина, която цели да легитимира спорта като нещо рядко благородно. Не казвам, че е зловредно, напротив. Но да уточня, защото у нас често нещата се приемат антиподно. Просто битката е битка, войната е война. Там милост няма. Иначе защо младите простаци от футболното ни първенство се бият като кучета по терените и правят лошия си футбол още по-непоносим? И за парите, разбира се… но не е само това. Класически пример за кофти човек е Христо Стоичков - надменен, алчен, самохвален, самовлюбен, груб и арогантен.
Бербатов затова не върви в спортните среди - просто е почтено и добро момче. Спортът не търпи такива, изхвърля ги като чуждо тяло. Единственият скандален факт, ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване