03/22/12 19:04
(http://www.klassa.bg/)

Убиецът от Тулуза загина след 32-часова обсада

След обсада, продължила 32 часа, убиецът от Тулуза загина при влизането на полицейските екипи в апартамента му, предаде АФП. Първоначално Мохамед Мера беше обещал да се предаде, но после обяви, че иска да умре с оръжие в ръка. Преди атаката на полицията бяха чути три силни експлозии, вероятно за отвличане на вниманието. След като Мера изскочил от банята, стреляйки с пушка, се завързала ожесточена престрелка. Терористът се хвърлил от прозореца и бе открит мъртъв на земята, прострелян в главата. Двама полицаи са ранени. Президентът на Франция Никола Саркози подчерта, че е било “направено всичко”, за да бъде заловен жив Мера и изправен пред правосъдието, но е било недопустимо да се излага на риск животът на хора за постигането на тази цел. Адвокатът на престъпника обаче смята, че смъртта на терориста е “логично” следствие от избраната стратегия. Мера извърши 7 убийства от 11 до 19 март, включително на 3 деца пред еврейско училище в Тулуза.
Външният министър на Франция Ален Жупе допусна, че е възможно разузнаването да е направило грешка с Мера. Той дори е бил разпитван през ноември след пътуванията си в Афганистан и Пакистан, но не е обвинен. Лидерът на крайнодесния Национален фронт Марин льо Пен отбеляза, службите е “трябвало да знаят всичко” за него. Льо Пен припомни, че Мера е показвал изключителна склонност към насилие при някои от 15-те случая, за които е бил съден. Известно е, че през 2010 г. той е размахвал сабя пред свой познат, говорил за “Ал Кайда” и го принудил да гледа джихадистки клипове.
Саркози поиска наказателни мерки за всички, които се “индоктринират” с екстремистки идеологии, било в интернет, по време на пътувания или в затвора. Той подчерта, че ще бъдат взети всички мерки, за да се премахне “апологетиката на тероризма” и “призоваването към омраза и насилие”. Ще бъдат подложени на наказателно преследване и посетителите на интернет сайтове, които извиняват тероризма или призовават към насилие, обеща държавният глава. Саркози обаче подчерта специално, че “нашите мюсюлмански съграждани нямат нищо общо с лудите мотивации на един терорист”.



Саркози изпревари Оланд по предизборен рейтинг
След събитията в Тулуза и Монтобан Никола Саркози достигна подкрепа от 30%, или повишение с 2 пункта, за първи път от началото на президентската кампания. Това показа проучване на общественото мнение, проведено на 19 и 20 март от CSA. Основният му опонент Франсоа Оланд запази популярността си от 28% без промяна, миналата седмица и двамата имаха еднакъв рейтинг. Кандидатката на Националния фронт Марин льо Пен е загубила 2,5% подкрепа спрямо предишната седмица.
Въпреки това няма промени в прогнозата за втория тур – очаква се Франсоа Оланд да спечели с 54% срещу 46% от гласовете.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване