03/23/12 15:07
(http://www.klassa.bg/)

Номинациите за поста президент на Световната банка се обявяват, защото крайният срок наближава

Номинациите за поста президент на Световната банка се обявяват, защото крайният срок за номиниране наближава.

Три африкански държави подкрепиха номинацията на нигерийският министър на финансите госпожа Нгози Оконьо-Ивеала.

САЩ е все още не са назовали своя кандидат, но се споменава бившият съветник в Белият дом Лари Съмърс.

Длъжността традиционно се заема от американец, от основаването на Световната банка през 1944 г., но съществува натиск следващият президент да е от развиваща се страна. Крайният срок за номинациите е в петък, 18 часа.

Американският икономист Джефри Сакс е номиниран от няколко малки развиващи се страни, като Бутан, Източен Тимор, Хаити, Кения, Гватемала и Чили, но той призна, че не разполага с подкрепата на президента Обама. Проф. Сакс счита, че Световната банка трябва да бъде ръководена от експерт от развиващите се страни.

Бившият колумбийски министър на финансите, Хосе Антонио Окампо, изглежда малко вероятно да бъдат номиниран, след като финансовият министър на Колумбия Хуан Карлос Ешевери, заяви в четвъртък, че страната ще се фокусира върху кандидатурата си за председателството на Международната организация на труда. Г-н Окампо се е съгласил да се кандидатира за поста и разполага с подкрепата на Бразилия, но и подръжката на Колумбия също е необходима.

Силна конкуренция


В съвместно изявление, Ангола, Нигерия и Южна Африка декларираха своята подкрепа за госпожа Нгози Оконьо-Ивеала. "Предложението е в съответствие с убеждението, че назначаването на ръководителя на Световната банка и неговата посестрима институция Международния валутен фонд, трябва да бъде основано на заслуги, да бъде открито и прозрачно", се казва в изявлението.

По време на пресконференция, г-жа Оконьо-Ивеала каза: "Смятам, че Световната банка е много важна институция за целия свят, и особено за развиващите се страни, заслужаваща най-доброто ръководство, така че очаквам с нетърпение надпревара на много силни кандидати.

Сред имената на официалните кандидати на САЩ се споменават още Индра Нои - родената в Индия директорка на Пепси, и Сюзън Райс- посланик на САЩ в Организацията на обединените нации.

САЩ притежават най-много гласове в Световната банка, която има 187 членове, така че гласуването на следващия президент би трябвало да бъде една формалност.

/BBC/


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване