03/23/12 14:30
(http://www.klassa.bg/)

Тъмната страна на Facebook


Когато Дарт Вейдър бе въведена като Тъмната Страна на Силата в първата част от оригиналната трилогия "Междузвездни войни: Епизод IV: Нова надежда" (1977), Кристофър Карпентър, 30 - годишен асистент по комуникации в университета в Западна Илинойс, все още не е бил роден.


Сега, Карпентър получи известност в новините в световен мащаб поради проучването си за "тъмната страна" на Facebook, която е толкова актуална тема.


Изследването на Карпентър, "Нарцисизъмът във Facebook: Самореклама и анти-социално поведение" е публикувано в списанието ‘Личността и индивидуалните различия.’

Нарцисизмът в това проучване се дефинира като "един широко разпространен модел на грандиозност, нужда от възхищение и преувеличен чувство за лична значимост", твърди Карпентър.


За средния нарцисист, Facebook "предлага портал за стотици плитки взаимоотношения и емоционално необвързваща комуникация." По-важното е, че това изследване установява, че социалните мрежи като цяло позволяват на FB потребителя да има много голям контрол върху това как той или тя се представя пред и как възприема от колегите си или други потребители, допълва той.


Извадковото изследване базирано на Доклада за нарцистичната личност (ДНЛ) включва 292 лица, чието поведение на Facebook само-реклама е самостоятелно измерено например чрез публикуване на статуси, собствени снимки и актуализиране на профил информацията. Освен това са регистрирани и няколко типа анти-социално поведение, включително повече търсене на социална подкрепа, отколкото нейното предоставяне, проява на гняв, когато другите не коментират промени в статуса, и отмъстителност срещу негативните коментари.

Изследователският екип на Карпентър е изпратил емайл на познати хора, с молбата да попълнят анкета. Приблизително 75% от анкетираните са били колежани, твърди той.


Крапентър прави хипотеза, че скалата за грандиозен ексхибиционизъм (ГЕ) на ДНЛ ще покаже само-рекламиращо се поведение. Скалата за грандомания и експлоатация на личността (ГЕЛ) е предвидена да покаже анти-социално поведение. ГЕ включва суета, превъзходство, самовглъбяване и тенденции към ексхибиционизъм. А ГEЛ включва търсене на постоянен израз на уважение и желание за манипулиране и възползване от другите, обяснява Карпентър.


Резултатите показват, че грандиозния ексхибиционизъм корелира със саморекламата, а грандоманията и експлоатация на личността се свързва с анти-социалното поведение във Facebook. Самочувствието не е свързано със саморекламиращото се поведение и то е негативно отнесено към някои типове анти-социално поведение (т.е. самочувствието е свързано по-малко с тези видове анти-социално поведение).


"Ако Facebook е мястото, където хората отиват да коригират повреденото си его и да търсят социална подкрепа, е жизнено важно да различите потенциално отрицателните комуникации, които може да срещнете във Facebook, както и да се предпазите от хората, които биха могли да участват в тях. В идеалният случай, вие ще се включите в про-социалната Facebook мрежа отколкото в някой анти-социален индивидулистичен портал.

Като цяло, "тъмната страна "на Facebook изисква повече изследвания, за да разбират по-добре социално полезните и вредни аспекти на Facebook, така че да може да се подобри първия и да се ограничи последния," добавя Карпентър.


По ‘Science daily’
 
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване