03/24/12 08:15
(http://e-vestnik.bg/)

Еколози влизат в руската политика

Милиционери от спецчастите задържат Евгения Чирикова след протестите в Химки през август. Снимка: грани-тв

Тази пролет в Русия може да се появят няколко партии с екологична насоченост, прогнозира руският в. “Ведомости” във връзка с предприетото от парламента либерализиране на законодателството за политическите сили.

В края на април се очаква учредителният конгрес на “Алианс на зелените - народна партия”, която планира да участва в местните избори тази есен, пише всекидневникът, като се позовава на Олег Митвол, бивш заместник-ръководител на федералната служба по природоползването “Росприроднадзор”.

“Алиансът” на Митвол е четвъртата екологична структура в Русия, която се готви да стане партия. Най-известна сред тях е движението “Зелените” на Анатолий Панфилов, по-рано съюзник на парламентарната левоцентристка партия “Справедлива Русия”, а сега - на управляващата “Единна Русия”, се казва в статията.

Заявка за регистрация е подала също Екологичната партия на мултимилионера Герман Стерлигов. Бившият кандидат-президент се бори за право за носене на оръжие и настоява Русия да ограничи добива на петрол. Процедура за регистрация е започнала и Родната партия, създадена въз основа на фондация “Анастасия”. Нейна цел е всяко руско семейство да получи по един хектар земя, на която да си построи “родово имение”. Засега обаче в тази партия членуват според нейния сайт 346 души, а новият минимум е 500, отбелязва “Ведомости”.

Екологичната ниша в политическото поле на Русия е голяма, смята Митвол, според когото в бъдеще “Алиансът на зелените” ще може да претендира за втора или трета позиция в рейтинга на най-популярните партии.

Известната екоактивистка Евгения Чирикова, лидер на Движението в защита на Химкинската гора, заявила пред “Ведомости”, че също смята скоро да регистрира партия, но с по-широк профил. “Днес не е време за зелени партии, такива се появяват в държави с развита политическа система и интелектуална, а не ресурсна икономика, това засега не е за нас”, смята Чирикова.

Според руския политолог Евгений Минченко, цитиран в материала, качеството на живота и благополучието на околната среда наистина вълнуват средната класа във федерацията, но като основна тема екологията е малко слаба и зелените няма да съберат 5 на сто, за да влязат в Държавната дума, особено ако са няколко политически сили.

В Европа обаче зелените действат съвсем успешно и са представени в цели две фракции от Европарламента. На последните президентски избори във Финландия кандидатът на местните зелени Пека Хаависто успя да стигне до втори тур, напомня “Ведомости”.

БТА

Публикувана на 03/24/12 08:15 http://e-vestnik.bg/14265/ekolozi-vlizat-v-ruskata-politika/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване