03/24/12 08:13
(http://e-vestnik.bg/)

Иска ли Гренландия независимост?

Правда.ру

Инуитско семейство в Гренландия. Инуити живеят в почти всички арктически държави, като в Канада дори са парламентарно представени. Снимка: Дюде

Кой каза, че в Крайния Север не може да кипнат горещи политически спорове? Може, и още как. Нажежени дискусии се разгоряха през последните години из най-големия остров на планетата - Гренландия, територия с широка автономия в състава на Дания. Днес местните ескимоси поставят въпроса за независимост. На карта са заложени интересите не само на Дания, но и на САЩ, проявили вече апетит към това сочно парче от Арктика.

Днес населението на Гренландия е почти 60 хиляди души. Близо 90 на сто са ескимоси инуити, а горе-долу всеки десети е датчанин. Официални езици са ескимоският и датският. На острова има и голяма американска база. Гренландия единствена осигурява на Дания излаз към Северния Ледовит океан, криещ според експерти огромни богатства от петрол и газ. А и други държави се мъчат да сложат ръка върху тях.

Както знаем от археологическите разкопки, предците на днешните ескимоси започват да заселват острова, почти изцяло покрит с лед, преди около 5000 години. Европейците пък научават за него през 875 г., когато исландски моряк на име Гунбьорн обикаля крайбрежието с кораба си. През 982 г. там пристига от Исландия норвежецът Ейрик Червенокосия - тъкмо той дава на острова името Гренландия (”Зелена страна”). Чудно как е успял да открие там зеленина…

Скоро в Гренландия възникват първите селища, построени от скандинавци - исландци и норвежци. През 11-12 в. населението приема християнската вяра. От 1262 г. островът е под властта на Норвегия, но само формално. Жителите са малобройни; скандинавските заселници постоянно водят битки с инуитите. В крайна сметка през 1408 г. европейците се изтеглят оттам поради рязко захлаждане на климата. И вечната замръзналост пак се възцарява навсякъде.

Европейците се връщат чак през 1721 г. Скандинавците отново започват да колонизират острова (по това време Норвегия е част от Дания) и Гренландия е вече под датски суверенитет. Копенхагенският двор монополизира търговията с региона. Същевременно скандинавски, германски и холандски протестантски свещеници се захващат да покръстват ескимосите. През 1814 г. Дания и Норвегия разтрогват своята уния, но датчаните успяват да запазят суверенитета върху Гренландия.

Точно тогава островът фактически се превръща в датска колония. Поради суровия климат впрочем европейците не се изселват масово в Гренландия; датчаните всъщност не се държат и твърде жестоко с ескимосите. През 1862 г. местните жители получават правото да решават социалните си проблеми съвместно с датската администрация, от 1911 г. действат и местни съвети. През 1921 г. Норвегия - вече независима, се опитва да оспори правата на Копенхаген върху Гренландия, но след 12 години Международният съд в Хага признава острова за датско владение.

През Втората световна война Дания пада под германска окупация; нацистите обаче не смогват да стигнат чак до Гренландия. С оглед на факта, че според мнозина островът спада към Северна Америка (тъй като е близо до Канада), САЩ го обявяват за зона на своите интереси. Датският посланик във Вашингтон, неприсъединил се към нацистите, подписва през 1941 г. със САЩ споразумение за отбрана на Гренландия. След 4 години документът е ратифициран и въз основа на тази спогодба американците започват да градят в Гренландия свои бази.

“Дрейфът” на острова към Северна Америка продължава. През 1951 г. САЩ и Дания сключват споразумение за съвместна отбрана на острова и в селцето Туле се създава най-голямата американска база в арктическия регион. Ескимосите обаче не се радват особено, че имат такъв защитник. През 1968 г. край Туле пада бомбардировач Б-52 с шест водородни бомби на борда. Заразена е огромна територия, животните се случва да раждат малки с деформации.

Гренландия никак не е изгубила значението си за САЩ и в ...

Публикувана на 03/24/12 08:13 http://e-vestnik.bg/14274/iska-li-grenlandiya-nezavisimost/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване