03/24/12 08:10
(http://e-vestnik.bg/)

Непредвидени избори са ново изпитание за Ангела Меркел

ДПА

Ангела Меркел. Снимка: АП/БТА

Последното нещо, което Ангела Меркел би желала, докато се бори да бъде овладяна дълговата криза в Европа, е да бъде подлагана на изпитание нейната вътрешнополитическа сила. Но, започвайки от неделя, германският канцлер ще се изправи пред непредвидени избори в три провинции, които могат да спомогнат за преоформянето на политическия пейзаж в страната.

Наистина изборите в провинциите Саар, Шлезвиг-Холщайн и Северен Рейн-Вестфалия през следващите седмици могат да предопределят общите избори през 2013 г.

Специално такъв е случаят със Северен Рейн-Вестфалия, където публикувано в сряда проучване на общественото мнение показва, че популярният премиер социалдемократ Ханелоре Крафт и нейните коалиционни партньори от партията “Зелени” вероятно ще засилят позициите си в местния парламент на предсрочните избори на 13 май. Берлинската социологическа агенция “Форса” заяви, че СДП на Крафт е увеличила рейтинга си с 4,5 пункта спрямо резултатите от предишните избори в провинцията преди две години и сега може да разчита на 39 на сто. Докато подкрепата за християндемократите (ХДС) на Меркел е спаднала с 1,6 пункта до 33 процента, твърди агенцията.

“Крафт е като майка на провинцията; тя достига до хората”, казва изследователят на политическите партии Юрген Фалтер за всекидневника “Рур нахрихтен”. “Освен това СДП и “Зелените” не стоят зле и на федерално равнище.”

При население от 18 милиона - около една четвърт от населението на Германия - изборите в Северен Рейн-Вестфалия често са смятани за показател за националния парламентарен вот. Рискът за Меркел е, че засилването на СДП в най-голямата провинция на Германия може да представлява не само отстъпление на нейната партия там, но и ще накърни политическия й престиж на фона на предположенията относно конфигурацията на следващото федерално правителство.

Все пак коалицията между СДП и “Зелените” в Северен Рейн-Вестфалия беше модел за създадената през октомври 1998 г. национална коалиция СДП-”Зелени” на канцлера Герхард Шрьодер. Но седем години по-късно един силен вот срещу СДП на изборите в Северен Рейн-Вестфалия накара Шрьодер да свика предсрочни федерални избори, които Меркел накрая спечели. Преди две години обаче Меркел загуби мнозинството си в Бундесрата - горната парламентарна камара - след поражението на ХДС на последните избори в Северен Рейн-Вестфалия.

Усилията на ХДС да оспорят ефективно властта на СДП в Северен Рейн-Вестфалия бяха възпрени и от неразборията около обичайния представител на християндемократите за изборите в тази провинция - амбициозният министър на околната среда в правителството на Меркел Норберт Рьотген. Предизборната кампания в провинцията навлиза във втората си седмица, а във водещите новини все още преобладава баражът от критики относно неохотата на Рьотген да изостави правителствения си пост в Берлин и да поеме по-голям ангажимент в Северен Рейн-Вестфалия.

Но преди да се отправят към урните избирателите в тази провинция, трябва да издадат своята присъда съгражданите им в Саар и Шлезвиг-Холщайн. Проучванията на общественото мнение показват, че ХДС и СДП са рамо до рамо в надпреварата да станат водеща сила след изборите в двете провинции. В резултат може двете партии да съставят широки коалиции в Саар и Шлезвиг-Холщайн, което допълнително ще засили предположенията, че на Меркел може да се наложи да образува заедно със СДП кабинет след федералните избори догодина.

Именно това би станало, ако големият губещ в трите регионални избора бъде Свободната демократическа партия (СвДП) - коалиционен партньор на Меркел. Анкетите сочат, че тази пробизнес партия е заплашена от възможността да не влезе в парламентите на всяка от трите провинции заради нездравословните дебати сред ръководството й и разногласията за партийната позиция по справянето с дълговата криза.

Рухването на либералите от СвДП ще остави Меркел без очевиден коалиционен партньор при подготовката за националните избори догодина.

Огласени в сряда резултати от анкета показват, че СвДП пада под прага от 5 процента, необходим ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване