03/24/12 08:09
(http://e-vestnik.bg/)

Приднестровието - скучният конфликт

Газета.ру

Парламентът на Молдова. Снимка: официален сайт

През есента на 2010 г. участниците в изнесена сесия на Мюнхенската конференция по сигурността разговаряха в Москва с президента на Русия Дмитрий Медведев. Някой от европейците попита за приднестровския конфликт - време е вече, каза, да бъде уреден с общи усилия. Отговорът вдъхна оптимизъм: естествено, щом видим в Молдова стабилна отговорна власт, веднага ще решим нещата.

Думите на Медведев обаче бързо събудиха подозрения, че хитрува - за момента нямаше надежди в Кишинев да се установи такава власт. Още от пролетта на 2009 г. молдовската политика бе в патова ситуация: там все не можеха да изберат президент, а продемократичната правителствена коалиция постоянно бе в напрежение заради неприязнените отношения между партньорите.

Измина още година и половина и ето че щастливият момент дойде.

Молдова се сдоби с държавен глава - това е безпартийният технократ Николае Тимофти; вече няма опасност от поредно разпускане на парламента и нови избори. А близо два месеца преди това се случи нещо, за което тайно или явно отдавна мечтаеха приднестровските посредници и миротворци - несменяемият лидер на Приднестровието Игор Смирнов, смятан едва ли не за основна пречка по пътя към умиротворяване, се оттегли от политиката.

Евгений Шевчук, който го смени, е известен като разумен прагматик. В Русия въпросът за властта също бе решен междувременно без някакви трусове, а за специален представител на президента за Приднестровието бе назначен политик от тежка категория, вицепремиерът Дмитрий Рогозин. Европа - независимо от вътрешните промени, има интерес да бъде постигнат дипломатически успех по приднестровското направление. И сякаш е тъкмо време да се хванат всички на работа.

Смята се, че приднестровският конфликт е най-лесно да бъде решен. Наистина, в отношенията между Тираспол и Кишинев липсва ожесточението, присъщо на други “замразени” горещи точки. Няма и помен от пълно взаимно неприемане, както в случая с арменците и азербайджанците или с грузинците и абхазците. Общуването на битово равнище продължава; ако е прекъсвало изобщо, то е било в самото начало на 90-те, в разгара на постсъветската суматоха. Политическите контакти са изпадали в криза отвреме навреме, но винаги са били подновявани. Оттук и представата, че стига Москва и Брюксел да положат малко усилия, за да убедят страните, и пробив ще има.

Но двете части на единната някога Молдовска съветска социалистическа република от 20 години вече живеят поотделно. И не са избрали успоредни пътища на развитие, а коловози, които се раздалечават.

Приднестровието е ориентирано към Русия, там е запазен съветският обществено-политически дизайн. Територията бе образувана в зората на постсъветската ера като реакция срещу опитите за ускорено превръщане на новообразуваната Република Молдова в национална държава - я молдовска, я дори румънска.

Обстановката оттогава коренно се промени, стремежите на Кишинев от 1992-1993 г. в общи линии вече не са актуални. При все това тласъкът, даден от краткия, но все пак кръвопролитен конфликт, формира и до ден-днешен един вид приднестровско самосъзнание. Реална заплаха от сблъсък, още по-малко от опит за “аншлус” отдавна не съществува; витае обаче призракът на “румънска опасност”.

Различията в образователните системи, информационното поле, културно-идеологическите представи съдействаха през всичките тези години за раздалечаване между двата бряга на Днестър.

Молдова тръгна по собствен път; най-чудното изглежда е фактът, че и след 20 години независимост в обществото липсва консенсус за собствената му идентичност. Една малка, но доста осезаема поради интелектуалното си положение част от населението просто отрича там да има нация, отделна от румънската - фактически смята за недоразумение самата молдовска държавност.

Сред онези, които смятат съществуването на Република Молдова за правилно и необходимо, също няма единно мнение как държавата да гради отношения с близко сродна Румъния и с Русия. При това поне една пета от трудоспособното население е на гурбет в чужбина, ...

Публикувана на 03/24/12 08:09 http://e-vestnik.bg/14272/pridnestrovieto-skuchniyat-konflikt/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване