03/25/12 22:28
(http://e-vestnik.bg/)

Биволъ: Човек на “Мултигруп” купи и мините в Мадан, и незаконния комплекс край морето при Варвара

Покойният президент на “Мултигруп” Илия Павлов (вляво) и неговият вицепрезидент Николай Вълканов (сега спасител на миньорите), на откриването на комплекс “Парадайс бийч” през 2002 г. Снимка: Булфото

Спасителите на миньорите в Мадан се казват Бойко Борисов и Николай Вълканов. Вълканов е бивш вицепрезидент на скандалната групировка “Мултигруп”. Той ръководи от години инвестициите на корпорацията в мини и строителство. Смята се приближен на Ахмед Доган, който присъства на откриването на мини в Златоград, заедно с Илия Павлов. Фирмата на Вълканов (и на “Мултигруп”) “Минстрой” плати скандалния хонорар на Ахмед Доган (а не държавата, както твърдеше премиерът Борисов, с настояване да го върне). Откъде при това положение извира дружба между премиерът и Вълканов? Оказва се, че Вълканов е купил и определения като незаконен и осъден да бъде съборен комплекс “Златна Перла” край странджанското село Варвара, до Царево. ЗАщо? Какво ще стане с него? Ето какво разкрива сайтът “Биволъ” по темата:

Един от корпусите на незаконния строеж на фирма “Краш 2000″ в парк “Странджа”. Снимка: Светослава Банчева

Скандалният строеж “Златна Перла” в Парк Странджа вече е 100% пряка собственост на бившия мултак Николай Вълканов. Негова е фирмата изкупила земята и постройките от ффирма “Краш 2000″, показват данни от имотния регистър.

РДНСК Бургас трябва да издаде заповед за събаряне на ”Златна Перла”. В Бургас обаче очакват одобрение на заповедта от ДНСК от София, което се бави.

А дали това одобрение изобщо ще пристигне, след като вчера Николай Вълканов се яви в ролята на спасител на “Горубсо”-Мадан, преговаряйки лично с премиера Борисов?

Узаконяването на “Златна Перла” в стила на Борисов - еднолично и в разрез с всякакви закони, вече не изглежда невъзможно. Не и след случая с “Горубсо”-Мадан, където една концесия се разваля и прехвърля за по-малко от 24 часа без процедура, “по заповед на щуката”, все едно Борисов не е премиер на правова европейска държава, а е близкоизточен емир.

Във всички случаи казусът със “Златна Перла” трябва да бъде следен и натискът за събарянето на незаконния обект не трябва да отслабва на финалната права.

Златна Перла - символ на наглостта на олигархията и беззаконието

Вилното селище изникна преди 5 години в природен парк „Странджа” с фалшифициран документ за липсата на необходимост от ОВОС. Въпреки, че ВКП доказа, че документът, на базата на който е издадена строителното разрешение е абсолютно фалшив, кметът на Община Царево - Петко Арнаудов отказа да ревизира издадените предписания и разрешителни на “Краш 2000″ и фактически се превърна в съучастник. Прокуратурата обаче хвърли формално вината на починал чиновник (който не може да бъде разпитан и да се защити), отказа да разнищи престъплението докрай и да установи точно кой е донесъл незаконно в общината фалшификата и защо. Подаденият сигнал за това от журналисти на “Биволъ” не бе разгледан изобщо по същество от бургаските прокурори, които тенденциозно “чадъросват” всички далавери в южната морска община, свързани с кмета Арнаудов и юриста му Евгени Мосинов - и двамата видни номенклатурчици от БСП. По времето на станишевото правителство това изглеждаше поне логично, но сега когато на власт е ГЕРБ промяна няма.

Селището “Златна перла” се превърна в символ на наглостта на строителните предприемачи и местната власт, след като Петко Арнаудов и собственикът Краш 2000 колективно атакуваха във ВАС и постигнаха ликвидирането на целия парк “Странджа” през лятото на 2007 г., за да узаконят по този начин своеволията си.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване