03/25/12 18:59
(http://www.klassa.bg/)

Бойко Борисов: Казвам днес на Путин решението за АЕЦ „Белене“

Днес, в 10,30 ч, ще говоря с Путин, за да му обяви решението си за АЕЦ „Белене“. Това каза вчера пред TV7 премиерът Бойко Борисов. Той отказа да каже какво ще е решението, но обясни, че централата ще струва 20 милиарда лева, които ще се плащат 15 години, а това било неприемливо за нас. Борисов отново повтори, че за да се строи централата, трябва чужд инвеститор – европейски или американски, но различен от руснаците. Не робувам на клишето Русия са лоши, а САЩ са винаги добре, каза Борисов. Ние сме лоялни партньори на ЕС и няма да допуснем да сме троянски кон на когото и да е било, подчерта той. „Всички обаче знаят, че по време на османската империя, ако не са били руснаците, нямаше да се освободим“, каза Борисов. Той каза, че всякакви проекти могат да минат, но правителството се ръководи от прагматиката. Борисов добави, че проектът „Южен поток“ е изгоден за България.
Може и цялата магистрала „Тракия“ да стане до октомври- ноември. Иначе няма да може да се работи през зимата и ще се отложи чак за напролет. Така че там се работи много усърдно, ние плащаме навреме, допълни Борисов. Той повтори, че законът за конфискацията трябва да бъде подкрепен от всички партии, които членуват в ПЕС, ЕНП, АЛДЕ, защото това е изискване на ЕК. Това би би прекрасен политически знак да се случи, каза Борисов. Според него изборът на ВСС трябва да бъде по прозрачен начин и там да отидат безукорни хора. Министър-председателят добави, че до момента усвояваме 21% от евросредствата и правителството се надява до края на годината да се усвоят 40%.
По повод призива на читател да изтреби служителите, наследени от бивши кабинети, Борисов заяви, че си има Закон за държавния служител и те трябва да служат на държавата.
Премиерът каза, че изпраща Меглена Плугчиева като посланик в Швейцария , защото тя е направила всичко възможно да не се спрат еврофондовете по време на тройната коалиция и има много добро име като посланик в Германия. Борисов изброи имената на Евдокия Манева, Ренета Инджова, Александър Арабаджиев и др., които са работили за предишни правителства, но сега са на важни постове, защото са експерти.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване