03/25/12 21:07
(http://e-vestnik.bg/)

Забраната на пушенето стигна до царството на пурите

Асошиейтед прес

Кубинец пуши пура пред вход на фабриката за пури “Партагас” в Хавана. Снимка: Любомир Любенов

За Куба е нещо типично, след като хапнеш, да изпиеш чаша ром и да изпушиш една ароматна пура. Тази карибска страна е известна по целия свят със силните марки пури “Коиба”, “Монте Кристо” и “Ромео и Жулиета”, но техните любители на острова са принуждавани все по-често да ги пушат навън.

Редица държавни ресторанти в живописната колониална част на Хавана тихомълком през последните седмици забраниха пушенето в закрити помещения, тъй като властите там налагат въведена още през 2005 г. мярка, която се пренебрегва почти навсякъде в страната.

Целта е да се подобри усещането от храната и да се предпази здравето както на клиентите, така и на служителите, но това също така предизвиква учудване у любителите на пури и пушачите, които казват, че правото да си запалиш е част от очарованието на тропическата страна. От Ню Йорк до Пекин в градовете вече се разпространява тенденцията да се забранява пушенето на обществени места.

“Зони, забранени за пушене? Това не е за вярване!”, възкликва Михаел Кунце, 59-годишен директор на детска градина, който се наслаждаваше на голяма пура и пиеше ром с кола в хотел “Конде де Вилануева” - там се намира едно от най-популярните места за пури в града.

Кунце и шестима други пушачи от Хамбург бяха дошли на деветдневна “тютюнева обиколка”, дегустирайки по три пури на ден и избирайки си по 50, за да си ги занесат у дома. “Това забраната за пушене го имаме в Европа, в Германия, но не искаме да има такова нещо и тук”, каза той, докато от върха на пурата излизаше ароматен дим. “Затова сме тук. Не за да седим в някакво малко фоайе за пушене, не. Никога.”

Служители казват, че “Конде де Вилануева”, любимо място на дошли заради пурите туристи, ще продължи да разрешава на гостите и клиентите да пушат.

Поне девет държавни ресторанта в малката, пълна с туристи колониална част на Хавана са забранили пушенето в закрити помещения от края на 2011 насам, а други ще сторят това в близко бъдеще, каза Таня Сибори от “Абагуанекс” - държавния орган, който отговаря за туризма в Старата Хавана.

Засегнати са само закритите помещения за хранене с климатична инсталация, а всички ресторанти на “Абагуанекс” все още разполагат с места за пушене, но на открито. Не е ставало въпрос да се въведе забрана и в баровете и нощните клубове, а собственикът на един от частните ресторанти в Хавана каза, че не е получавал никакви инструкции затова дали и т.нар. “паладарес” частните заведения в Куба трябва да приложат разпоредбата.

Представители на “Абагуанекс” описаха тенденцията като нещо, което не е спуснато отгоре, но заявиха, че в даден момент може да се превърне и в официална разпоредба. “На световно равнище се води кампания, в която ние също трябва да вземем участие и да помагаме за осигуряването на по-здравословни места дори и за самите пушачи”, казва Сибори.

Клиентите все още могат да се насладят на пура след вечеря - просто се преместете на някоя от външните маси, моля, където можете да гледате как хората вървят по старинните павирани площади и се наслаждават на лекия тропически бриз. “В Куба има вечно лято и можеш да се възползваш от терасите и външните пространства”, допълва Сибори.

Все пак подобна мисъл предизвиква ужас у някои в Куба. Островът има дълбоко вкоренена култура на тютюнопушене и е горд със своето световноизвестно производство на пури, което миналата година е докарало 401 милиона долара от продажби. Когато имаше недостиг на други стоки, цигарите години наред продължаваха да са част от купонната система на острова.

Дори и непушачите обичаха субсидирания тютюн, ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване