03/25/12 21:05
(http://e-vestnik.bg/)

Медведев смята, че се е борил с корупцията

Дмитрий Медведев. Снимка: Пресслужба на президента на РФ

Руският президент Дмитрий Медведев отхвърли на среща с общественици зачестилите упреци към него, че от четири години в Русия се говори много за борба с корупцията, а резултати няма. Това пише в. “Комерсант” по повод вчерашното заседание на работната група за изграждане на системата “Отворено правителство”, съобщи Би Би Си. Заседанието бе водено от държавния глава.

Създаването на тази система - платформа за социално партньорство между властта и обществото в Русия, бе предложено миналата година от Медведев, който се очаква да оглави новия кабинет след встъпването в длъжност на новоизбрания държавен глава Владимир Путин в началото на май.

Вчера президентът Медведев обясни, че когато преди 4 години за пръв път е повдигнал темата за корупцията “на най-високо равнище”, никой не е хранел илюзии, че за няколко години проблемът ще бъде “радикално минимизиран”. Според него обаче тези години не са прахосани и в Русия е създадена цялата необходима, макар и не идеална база за противодействие срещу корупцията.

В края на заседанието обаче Медведев е констатирал, че първата кампания е имала почти нулев ефект и не е сигурно, че втората ще бъде по-ефективна, посочва “Комерсант”. Медведев подкрепил създаването на специален федерален орган за борба с корупцията в рамките на Генералната прокуратура, но не и на отделно звено, както предложил експертът Сергей Алексашенко.

“Не проявил разбиране” и към най-смелата идея на Алексашенко: за да бъде обществото включено в тази борба, властите да плащат на граждани, които ги информират за случаи на корупция, щом съответната вина се докаже в съда. “Знаете ли, нямам отговор на този въпрос”, казал президентът и обяснил, че идеята за платени доноси “буди по-скоро отвращение” у него, както и у всекиго.

Участниците в дискусията застъпвали според “Росийская газета” “една и съща теза: обществото, несъгласно вече да се примирява с всички видове корупция, се съмнява в мерките, вземани от държавата с цел борба срещу подкупните чиновници”.

За да не бъдат обаче уволнени или съдени “повечето чиновници” в Русия, експертите предложили на президента да въведе “преходен период”, през който корупционерите да декларират “вече по съвест” цялото си имущество и “да спят спокойно (…), щом платят 13 на сто данък върху укритото”.

Самият Медведев е съобщил според “Комсомолская правда”, че само миналата година в Русия са били установени 23 хиляди недостоверни декларации за доходите, подадени от чиновници. “Част от хората бяха уволнени. Не са много”, добавил е той.

Според икономиста Сергей Гуриев, говорил на срещата, корупцията пречи на мнозина в Русия да получат достъп до качествено образование, здравеопазване и сигурност, отбелязва “Московский комсомолец”. Ситуацията е доста тежка - сумата на подкупите достига 2 процента от БВП на федерацията, цитира вестникът данни на експерта.

Според Антон Данилов-Данилян от Руския съюз на индустриалците и предприемачите, цитиран в “Независимая газета”, през управлението на Медведев положението с корупцията в Русия на практика е останало непроменено.
Вчерашната среща с обществениците е имала “по-скоро ритуален характер” - Медведев е трябвало да се отчете за направеното през неговия мандат “в най-проблемната сфера от руската действителност”, пише всекидневникът.

Той съзира в доклада на Медведев “малко оптимизъм и много тъга”. “Врагът не е сломен, станал е по-силен, по-трениран и чудесно екипиран. В негова полза работи държавата и нямат смисъл призивите за съзнателност към гражданите, често принудени да дават подкупи”, изтъква “Независимая газета”.

“Руската власт разглежда проблема като тема за пазарлък с опозицията: едно ще приемем, друго ще откажем - пише “Ведомости” в редакционен коментар. - Комплексният подход обаче е основното нещо в борбата с корупцията. Избирателният означава неминуемо поражение.”

“Назначаването на отговорници за борбата с корупцията в съществуващи органи е сигнал, че никой няма да бъде преследван. Това всъщност е лиценз, който позволява ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване