03/25/12 18:14
(http://www.klassa.bg/)

Подемът при рисковите активи е реален

Ако чакате следващия срив на американския фондов пазар или суровините, по-добре оставете идеята, пише Гертруд Чавес-Драйфус. След няколко фалшиви възстановявания от световната финансова криза повечето инвеститори започват да вярват, че сегашният подем при акциите, суровините и нововъзникващите пазари може би ще бъде дългосрочен. Индексът S&P 500 затвори на равнище над 1400 пункта преди седмица за първи път от финансовата криза през 2008 г. Фондовете за дялови инвестиции пък отчетоха най-големите си седмични постъпления от средата на септември насам. „Реално ли е това поскъпване на рисковите активи? Да, но линията не върви право нагоре“, заяви Арт Стайнмец от Oppenheimer Funds в Ню Йорк с активи за над $177 млрд. В момента взаимният фонд залага на акции, обвързани със скока на икономиката, а вложенията му в по-доходните класове облигации са над средните. След огромния си спад в началото на октомври индексът S&P скочи с 30%. Инвеститорите обаче не побързаха да осребрят печалбите си, а подобрението на американската икономика е тълкувано като знак, че търсенето се е възстановило, а рисковите активи имат още потенциал. „Перспективите за бъдещата възвръщаемост на акциите спрямо облигациите са невероятно добри“, казват от Goldman Sachs. Дийн Джънкънс от Wells Fargo Advisors заяви, че се връща интересът към високорискови активи, като фондовете на новоразвиващите се пазари. „През последните пет години малцина се интересуваха от дългосрочни планове“, казва Джънкънс. Повечето инвеститори предпочитаха сигурността на съкровищните облигации и фондовете на паричните пазари. „Сега тестват обстановката“, заяви той и изтъкна в подкрепа търсенето на високодоходни акции, корпоративен дълг и инструменти с фиксиран доход на новоразвиващите се пазари.

Под знака на предпазливостта

Миналата година мина под знака на предпазливостта, а американските държавни облигации бяха първенците сред активите. Тази година е обратното. S&P вече се повиши с 11%, индексът на суровините Thomson Reuters-Jefferies прибави 2,4%, а цената на дългосрочните американски ценни книжа падна със 7,3%. Еврото също поскъпна с близо 2% спрямо долара от началото на 2012 г. след спад от 3,2% през 2011 г. „Имаше много голям прогрес в еврозоната през последните два месеца“, заяви Томас Столпър от Goldman Sachs в Лондон. Той очаква еврото да достигне $1,38 през следващото шестмесечие и $1,45 до края на 2012 г. Стабилността на паричното обединение се отразява и във валутните опции. Волатилността се понижи до нива отпреди дълговата криза в региона, тъй като задлъжнялата Гърция най-накрая се споразумя за спасителен план и преструктуриране на задълженията, а ЕЦБ предложи краткосрочни заеми на банките.
По данни на Barclays Capital пазарът на джънк облигации се е покачил повече от 5% тази година. Инвеститорите масово влагаха в борсово търгувани фондове за джънк облигации (ETF), като два от най-големите фонда привлякоха почти половината от $4,15 милиардния приток във фиксирания доход на САЩ през февруари. Новоразвиващите се пазари също се раздвижиха. Според IndexUniverse.com, проследяваща представянето на ETF, фондът Vanguard MSCI Emerging Markets ETF привлече $2,5 млрд., докато акциите на страните от новоразвиващите се пазари (iShares MSCI Emerging Markets Index Fund) достигнаха $1,5 млрд.
Фондовата борса на САЩ е любима на инвестиционния фонд Scottish Widows Investment Partnership. Американските акции заемат най-голям дял в портфолиото на базирания в Единбург фонд, управляващ около $220 млрд. „Възстановяването на американската икономика се оказа по-стабилно от очакваното, а ръстът в САЩ е може би още по-устойчив“, каза Уилям Лоу, ръководител на отдел „Световни финансови активи” в Scottish Widows. Фирмата разполага с акции в американската промишленост, потребителския сектор и информационните технологии. Основното премерване на риска предполага, че инвеститорите имат все по-голямо доверие във финансовите пазари, тъй като покачването продължава. Задължителната рискова премия от дялово участие, която сравнява печалбите от пазара – в съотношение печалба към цена на акция, с печалбите от безрисковите дългови инструменти, е това, което инвеститорите са склонни да платят, за да инвестират във фондове вместо в облигации. Когато тя стане по-голяма, това значи, че инвеститорите искат да им се плаща повече, за да поемат риска да купуват акции. Когато спадне, това предполага, че инвеститорското доверие е нараснало. През последните 10 години рисковите премии както в САЩ, така и в Европа се покачват. Те достигнаха връх през август 2011 г. и оттогава са в спад, което е показател, че инвеститорите гледат по-оптимистично на перспективите за акциите. Задължителните рискови премии наскоро загатнаха за друго покачване на американския фондов индекс с 10-15% за тази година, а според европейския фондов индекс покачването е от 6 до 8%.

Скептицизмът витае във въздуха

Лесно е да сме песимистично настроени към тазгодишните покачвания. Рисковите активи претърпяха множество покачвания, които бяха омаловажени от притесненията, предизвикани от множество фактори, като се почне от дълговата криза в еврозоната и се стигне до земетресението в Япония и слабото представяне на банките. В Европа, докато Гърция преговаряше за спасителна програма и преструктуриране на дълга, инвеститорите си задаваха въпроса, дали това ще е краят на проблемите в региона. Други задлъжнели нации, като Испания и Португалия, стават все по-голям проблем на европейските банки. Кръстосването на шпаги между Иран и Израел повиши цените на суровия петрол. Покачването на бензина ще ощети бюджета на потребителите, а нарастващият конфликт ще прибави към несигурността на пазарите. Още повече че скорошни данни подновиха страховете от ново изпадане на еврозоната в рецесия. А знаците за забавяне на растежа в Китай биха могли да станат проблем в световен мащаб, особено за страни от Латинска Америка и Австралия, които са намерили там богат пазар за тяхната продукция.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване