03/25/12 19:01
(http://www.klassa.bg/)

Родители на деца, загинали на пътя, зоват ЕС да ни накаже

Родители на деца, убити при катастрофи, ще изпратят писмо до председателя на Европейската комисия Жозе Барозу, генералния секретар на ЕК Катрин Дей, председателя на Европарламента Мартин Шулц и посланиците на държавите от ЕС. Това стана ясно вчера на пресконференция на роднините в БТА, в която участие взе и депутатката Калина Крумова.
Инициативата зове институциите на ЕС да не спират негативните доклади за съдебната ни система и да не приемат страната ни в Шенген, докато България не се справи с проблема с убийствата на пешеходци, по който показател сме на първо място в Европа.
Родителите дават като пример за „тежката морална и институционална криза“ в правосъдната ни система репликата на зам. главния прокурор Валери Първанов, според когото „деца си умират по най-различни начини“. Според друго изявление на Първанов – много от престъпниците не получават ефективни наказания, защото затворите били претъпкани и нямали капацитет за повече хора.
В писмото се говори още за липса на чуваемост и диалог със съдебната власт, както и за усещане за дефицит на справедливост у цялото общество. Почернените родители опитвали безуспешно да се срещнат с председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лазар Груев.
Народният представител Калина Крумова припомни, че скоро в парламента предстои да бъдат разгледани поправки в НК, които ще утежнят наказанията срещу шофьорите-убийци, но това не било достатъчно, тъй като съвестта на съдиите била „разтегливо понятие“.
В края на миналата седмица стана ясно, че едно от показателните дела – това за убийството на 20-годишната Лора от мотоциклетиста Диян Станчев във Варна, е върнато от ВКС за ново разглеждане. Заседанието по него ще е на 17 април. Присъдата на Станчев бе две години условно след споразумение с прокуратурата, което ядоса роднините на Лора. Според експертизите мотористът се е движел със скорост от 113 км/ч.



Таксиджия уби две жени на пешеходна пътека
В разгара на обществената дискусия за убийците на пътя 25-годишен таксиметров шофьор премаза две жени на пешеходна пътека в центъра на София. Едната е била на 81 години и е починала на място, а другата е издъхнала в линейката от тежките си рани.
Инцидентът е станал на бул. „Евлоги Георгиев“ и ул. „Крум Попов“, близо до националния стадион, малко преди полунощ срещу неделя. Двете жени пресичали булеварда, когато таксито връхлетяло върху тях с бясна скорост. Водачът е задържан на мястото на произшествието, като според МВР няма данни за употреба на алкохол.
От компанията-собственик „Йелоу такси“ вчера отказаха коментар по случая, а официална позиция можело да има днес, съобщи агенция „Блиц“.
За друг инцидент – с 14-годишно дете, което пресичало бул. „Ал. Малинов“, съобщиха от „Пирогов“ вчера. То било с фрактура на десния крак и контузия в коремната област.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване