03/26/12 23:03
(http://e-vestnik.bg/)

За големите думи и техните високи ботуши

Едвин Сугарев

Има едно стихотворение на Карл Сандбърг, което започва със следния стих (цитирам го по памет): “Бъди внимателен с големите думи”. Бъди внимателен – продължава големият американски поет – защото високи са ботушите им, дълга е тяхната стъпка, далече ще стигнат, не можеш да ги върнеш назад.

В политиката такова внимание към големите думи де факто липсва – тя всъщност е изкуството да се говорят големи думи без последствия и без покритие. В днешната българската политика пък хептен – между “казана дума – хвърлен камък” и “дума дупка не прави” българските политици категорично са предпочели второто.

Как наричаме човек, чиито думи се разминават с истината? Обикновено или лъжец, или измамник. Как наричаме човек, който непрекъснато и без притеснения мени мнението си – който сутрин казва едно, вечер друго, а на другата сутрин – трето? Най-точното наименование, за което се сещам, е въртоглавец.

А как наричаме хората, които са избрали за министър-председател човек, който във висша степен съчетава горните две характеристики? Тук вече внимавайте с отговора, защото става дума за нас самите.

Налага се да обясня това свое твърдение. Преди десетина дни бях поканен в TV7 във връзка с предстоящото разкриване на досиетата на кредитните милионери. Случи се веднага след скандала в Катар и отсвирването на двама министри от правителството на ГЕРБ – и водещата Люба Кулезич предупреди, че очаква от нас – сиреч от мен и Александър Каракачанов – да коментираме тези събития.

Тъкмо бях започнал своя коментар и в студиото настана смут – бил се обадил Бойко Борисов. След известно суетене го включиха, за да изрази своето негодувание към скромното ми мнение, че отстраняването на министър Трайчо Трайков се дължи на неговата резервираност към проекта АЕЦ “Белене” и на конфликта му с шефа на “Лукойл България” Валентин Златев.

Министър-председателят на България взе думата и не я остави към половин час. Напразно чаках да поспре, за да отговоря на неговите възражения – но не би. И изговори големи думи. Много големи думи – с високи ботуши. Гранирани с обвинения срещу правителството на Иван Костов и подчертаване на позитивните факти от управлението на своето правителство.

Например по отношение на връзката между уволнението на министър Трайков и АЕЦ “Белене”: “България няма по времето на мое правителство да прави българо-руска централа в Белене. Трета година – факт. И никакъв Трайко или Трайчо, или който и да е било, не може да вземе това решение извън мен. Така че тази теза не е вярна.” И в заключение – за да не остане съмнение колко твърдо държи на казаното: “Аз българо-руска централа по време на моето управление в Белене няма да правя.”

Звучи смело и красиво – все едно, че го е казал Стефан Стамболов. По този повод заявих, че ако Бойко Борисов наистина прекрати този пагубен за българската независимост проект, съм готов да му стисна ръката – независимо от всякакви други резерви и недостатъци.

Повтарям същото и сега – но с все по-малка увереност, че това ще се случи. Защото разликата между Стамболов и Борисов е тъкмо в това – че първият е правил това, което казва, докато вторият казва, без да прави – и вероятно си представя, че политиката се състои в самото казване.

Дори и то само по себе си не е малко – при опасна за говорене тема като АЕЦ “Белене”. Още в студиото премиерът се ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване