03/26/12 18:30
(http://www.klassa.bg/)

НЕК иска с 15 % по-високи цени на електроенергията от юли

Националната електрическа компания (НЕК) ще поиска нейните цени на електроенергията да се повишат с не по-малко от 15 % от началото на юли, обяви вчера новият директор на Българския енергиен холдинг Михаил Андонов пред БНР. Преди да заеме сегашния си пост в края на миналата седмица, той оглавяваше НЕК, която е част от холдинга. Тогава, както в. „Класа“ писа, Андонов бе на мнение, че електрическата компания ще поиска от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) 8.5 % по-високи цени на електроенергията за следващия регулаторен период.
Сред аргументите на НЕК да иска 15% поскъпване на продавания от нея ток на електроразпределителните дружества е, че държавният регулатор три пъти вече е повишавал преференциалните цени на произвеждания от топлофикациите ток, който НЕК е длъжна да купува. Така компанията, при по-малко приходи от продажба на своята енергия, трябва да плаща повече на топлофикациите.
Надяваме се ДКЕВР да се съобрази с отрицателните кешови потоци на НЕК, каза Андонов. По думите му при подобна цена държавната електрическа компания ще може да възстанови изоставането в плащанията. НЕК има текущи задължения към свои клиенти, каза шефът на БЕХ, но не уточни на каква стойност са те. Ако ДКЕВР одобри исканото от НЕК увеличение на цената на тока, това ще се отрази и върху повишението, искано от електроразпределителните предприятия.
EVN,CEZ и E.ON вече внесоха свои предложения за промяна на тарифите им съответно с 3.6% , 6.44 % и 9.1 %. Техните сметки обаче са правени при запазване на сегашните цени на НЕК и на електроцентралите. След като стана ясно, че НЕК ще иска 15 %, и самият шеф на ДКЕВР Ангел Семерджиев призна, че ще има повишение и на цените на електроцентралите заради необходимостта да купуват права за замърсяване на въздуха – т. нар. парникови квоти. Последните прогнози на Семерджиев бяха, че крайното повишение на цената на тока за бита няма да надхвърли 10 %.
Основните ни централи в комплекса "Марица-изток" със сигурност ще повишат цените, по които предоставят енергия, и на регулирания, и на свободния пазар. Ще растат и добавките за "зелена енергия" и когенерации. Въведена е в експлоатация и новата 600-мегаватова централа ТЕЦ "AES Марица-изток 1", с която държавната електрическа компания има дългосрочен договор за изкупуване на електроенергията й. Тя продава тока си на НЕК над 130 лв./мвт. Семерджиев обясни, че в момента ситуацията е такава, че цената на конвенционалната енергия дори се понижава, но крайната цена на тока се увеличава заради екологичните изисквания и подпомагане на ефективното производство на топлофикациите. От повишените от 1 януари цени за ток от топлофикациите, за да се компенсира натискът върху цените на топлоенергията, още преди време се оплака и НЕК. Освен това още не е ясно колко от централите от възобновяеми източници ще влязат в експлоатация от 1 юли и енергията от тях ще трябва да се отчита в новия регулационен период, но така или иначе енергията от ВЕИ ще се увеличава, ще се увеличава и добавката. Ще компенсираме тази тенденция обаче с намаляване на преференциалните цени, по които се изкупува "зелената енергия", обеща Ангел Семерджиев.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване